Bokeh, de onscherpte in je foto

Meer over bokeh, de onscherpte in je foto

Redactie 3704
Bokeh is, heel simpel gezegd, de kwaliteit van de onscherpte in je foto. De kwaliteit van je bokeh verschilt per objectief. In dit basisartikel leggen we je uit wat bokeh inhoudt en wat je ermee kunt doen.

Het woord bokeh komt oorspronkelijk uit het Japans, waar 'boke' wazig betekent. Met bokeh wordt niet de bewegingsonscherpte bedoeld, maar de onscherpte die ontstaat door de opening van je diafragma. Als een voorwerp buiten het scherptevlak ligt, wordt het bij een laag f-getal onscherp. Als lichtbronnen onscherp worden, zoals kerstlichtjes, de lucht of licht dat door een bladerdek valt, ontstaan de kenmerkende vlekjes in de bokeh.

Dat komt door het volgende: je diafragma is opgebouwd uit verschillende metalen plaatjes, lamellen genoemd. Deze vormen een cirkelvormige opening die je naar wens kunt openzetten (laag f-getal) of dichtknijpen (hoog f-getal). Het ene objectief heeft een mooie ronde bokeh, terwijl bij andere objectieven de onscherpte een beetje 'onrustig' oogt en de lichtvlekjes eruit zien als een zeven- of achthoek. Dit ligt onder andere aan de kwaliteit van je objectief, duurdere lenzen hebben vaak meer lamellen. Hoe meer lamellen je diafragma heeft, hoe ronder de bokeh zal zijn.

Wil je dat je achtergrond niet meer te herkennen is en daarmee bokeh-lichtvlekjes voorkomen? Gebruik dan een vrij laag f-getal voor een sterke bokeh (afhankelijk van je objectief zal dat tussen de f/1.8 en f/4 liggen) en kies voor een rustige achtergrond.

Je kunt de bokeh ook zelf aanpassen, door er bijvoorbeeld sterretjes of hartjes van te maken zoals op onderstaande foto. Klik hier om te zien hoe je dit heel simpel zelf doet.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie