Hoe maak je onscherpe achtergrond in Photoshop?

Christel  de Wolff 21513

Een onderwerp springt veel beter uit de foto wanneer er geen afleiding is vanuit de achtergrond. Fotografen spelen met scherpte diepte en bokeh om de aandacht van de kijker te sturen. In dit artikel leer je hoe je een bokeh effect kunt maken in Photoshop. Erg handig wanneer je originele foto geen onscherpe achtergrond heeft terwijl je dit wel graag zou willen.

Bokeh is wanneer de achtergrond van je foto zo onscherp is, dat je eigenlijk alleen nog wollige vormen ziet. Dit werkt heel goed voor het creëren van diepte, bijvoorbeeld bij portretten. Je kunt het bereiken door met een grote diafragma opening en een lange lens te fotograferen. Hoe langer de lens en hoe groter het diafragma, hoe kleiner het gedeelte is dat scherp is (de scherptediepte) en hoe onscherper de achtergrond. Maar, soms gaan dingen niet helemaal zoals je wil. Dan kun je gelukkig in Photoshop ook zo’n onscherp effect maken.

Galerie vervagen

Het allerliefste maak je natuurlijk meteen een goede foto. Je kunt de scherptediepte beinvloeden door met verschillende diafragma's te fotograferen en ook de brandpuntsafstand die je kiest helpt mee. Heb je echter een foto gemaakt in het verleden waar je eigenlijk niet meer zo tevreden over bent, maar denk je dat deze veel beter zou zijn wanneer de achtergrond vervaagd was? In Adobe Photoshop kun je gebruik maken van een gereedschap speciaal voor dit doel, namelijk de ‘galerie vervagen’. Hiermee kun je, door jou aangegeven delen van je foto, vervagen. Via het menu ga je naar  “Filter > Galerie Vervagen > Veld vervagen“ (Filter -> Blur Gallery -> Field blur). Er zijn verschillende keuzes.

Veld vervagen

Bij Veld vervagen klik je in de foto op de plek waar je het vervaag effect wilt instellen. Je kunt zoveel mogelijk punten instellen als je wilt. Je kunt zelfs een punt buiten de afbeelding toevoegen om de vervaging in de hoeken toe te passen. Per punt kun je de mate van vervaging opgeven. Zo kun je dus een scherp punt kiezen en de vervaging naar de randen toe laten oplopen. Of bepaalde elementen in je foto sterker onscherper maken dan anderen. Je kunt de vervaging vergroten of verkleinen via het tabblad of via de handgreep in de afbeelding.

Iris vervagen

Met iris vervagen wordt in eerste instantie het midden van de foto scherp gehouden en de randen worden onscherp gemaakt. Er verschijnen witte cirkels die je kunt vervormen om het gebied te selecteren waar je dit effect toe wil passen. Klik in het bovenste menu op Filter > Galerie Vervagen > Iris vervagen. Sleep nu met de iris over het onderwerp van je foto. Je kunt de grootte en de vorm van de iris veranderen door op de verschillende vakjes die je ziet te klikken en ze te verslepen. Je kunt shift ingedrukt houden terwijl je sleept om de vorm van de cirkel te veranderen, en de juiste grootte te krijgen. Deze filter is vooral handig als er één gebied is dat je wil benadrukken door het scherp te houden, en de rest eromheen wil vervagen.

Gaussiaans vervagen

Voor deze optie moet je lagen dupliceren door naar Lagen > Laag Dupliceren te gaan. Klik vanuit je gedupliceerde laag op Filters > Vervagen > Gaussiaans Vervagen. Nu is je hele foto vaag. Maar omdat je het origineel nog als een laag hieronder hebt, kun je met het gummetje over het deel van je foto gaan dat scherp moet worden. Als je dit eenmaal hebt gedaan, ga je naar Laag > Eén Laag Maken. Hiermee maak je van twee lagen één, met een onscherpe achtergrond.

Kantelen en verschuiven (tilt-shift)

Hiermee kan je de vervaging van de voor- en achtergrond instellen. Bepaal het gebied dat je scherp wilt hebben. Het overige deel van de afbeelding wordt dan automatisch vervaagd.

Gebruik een slim object

Door je lagen aan te maken als ‘slim object’ worden de filters automatisch ‘slim filter’. Zo kun je gemakkelijker terug naar je originele foto, zonder daar iets van kwijt te raken. Bovendien kun je steeds teruggaan naar het filter om het verder aan te passen.

Scherptediepte beïnvloeden

Zoals al aangegeven is het veel beter om je foto in één keer goed te maken, maar als dat niet goed is gelukt kun je je foto op een later moment nog een grote make-over geven in Adobe Photoshop. Wil je meer leren over fotografie én nabewerking? Ga dan op het tabblad Leren op onze website, of klik hier

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel