7 tips voor het fotograferen van kerstlichtjes
Veel fotografen zijn blij met alle kerstlichtjes tijdens de feestdagen. In deze dagen til je jouw fotografie namelijk net een stapje hoger door gebruik te maken van de kerstlichtjes.
Wanneer je kerstlichtjes fotografeert is het belangrijk dat je weet wat er om je heen gebeurt. Kerstlichtjes geven minder fel licht dan andere lichtbronnen. Doordat je weinig licht in de foto hebt, werk je met dezelfde technieken als die je gebruikt bij low-light fotografie. Dit betekent een hogere ISO, maar een hoge ISO zorgt voor ruis in de foto dus zal je goed moeten kijken naar je sluitertijd en de diafragma. Op deze manier hoef je zo min mogelijk aan de ISO te zitten waardoor je scherpe foto's krijgt.
1. Plan je shoot
Wat voor resultaat je ook wil bereiken, het is belangrijk om je shoot te plannen. Wanneer je bijvoorbeeld kerstlichtjes wil fotograferen op een kerstmarkt, kan je vast naar de locatie gaan en wachten tot het donker is. Experimenteer met lange sluitertijdfotografie. Vergeet geen statief mee te nemen als je met een lange sluitertijd werkt. Maar als je ergens binnen kerstlichtjes wilt fotograferen, dan kan je het beste tijdens het blauwe uurtje werken. Op deze manier is er nog genoeg licht vanaf buiten dat je helpt om de foto te belichten, maar niet te veel op de foto overbelicht te maken door de langere sluitertijd.
2. Gear om kerstlichtjes te fotograferen
Geen zorgen, je hoeft geen nieuwe dure apparatuur te kopen. De meeste dingen heb je waarschijnlijk al:
- Een camera die manual kan fotograferen.
- Een snellere lens met een groot diafragma met een bereik van f / 1.2 tot f / 2.8. De meeste fotografen hebben een 50mm f / 1.8-lens, dit werkt prima voor fotografie bij weinig licht.
- Een statief voor wanneer je met een lange sluitertijd werkt.
- Een draadontspanner om camerabeweging te voorkomen bij een lange sluitertijd. Mocht je dit niet hebben is het echt geen groot probleem, maar handig is het wel.
3. Camera-instellingen
Omdat je met weinig licht fotografeert is het belangrijk om de belichtingsdriehoek goed te kennen. Wil je een lange belichtingstijd, dan heb je een sluitertijd van één seconde of langer nodig. Gebruik bij een langere sluitertijd altijd een statief. Fotografeer je uit de hand? Probeer de sluitertijd niet langer dan 1/60 van een seconde te maken. Stel je diafragma zo groot mogelijk in. Voor opnamen vanuit de hand zijn diafragmawaarden van f / 1.2, f / 1.4, f / 1.8, f / 2 of f / 2.8 het beste. Stel als laatste de ISO in die bij de ingestelde diafragma en sluitertijd past voor de beste belichting.
4. Witbalans bij kerstlichtjes
Omdat kerstlichtjes verschillende kleuren hebben en het omgevingslicht ook kan veranderen, is het het beste om te fotograferen met Auto Witbalans. Fotografeer ook altijd in RAW. Wanneer je RAW fotografeert kan je in de nabewerking de witbalans aanpassen zonder dat de kwaliteit van de foto verloren gaat.
5. Experimenteer met bokeh
Kerst is de tijd van het jaar om met bokeh te oefenen. Naast normale bokeh kan je ook gebruik maken van een bokeh-kit. Met een bokeh-kit kan je verschillende vormen maken zoals sterretjes, hartjes, sneeuwvlokken en meer. Wil je liever niet investeren in een bokeh-kit, dan kan je het altijd nog zelf maken. Dit doe je door bijvoorbeeld een hartje in een rond stukje karton te knippen en die over het objectief te plaatsen.
6. Gebruik ook kerstlichtjes in de voorgrond
Door kerstlichtjes op de voorgrond te gebruiken krijg je een mooi bokeh als een kader om je model heen. Wanneer je een portret maakt belicht het ook het gezicht van het model. Ook bij productfotografie wordt dit wel eens gebruikt. Ook in deze situatie verlichten de kerstlichtjes het onderwerp.
7. Zoomen met een lange sluitertijd
Voor een zoom-burst-effect moet je de camera op een statief hebben voor het beste resultaat. Ook moet je hiervoor een zoomlens gebruiken. Zoom in op het onderwerp, stel een sluitertijd van ongeveer 5 seconden in en zoom uit terwijl de sluiter open staat. Hiermee maak je unieke lichtsporen.