Onervaren modellen goed voor de dag laten komen

Modelfotografie: poseren met onervaren modellen

Redactie digifoto Starter 11194

Of je nu net start met fotografie of al een tijdje bezig bent: het kan soms lastig zijn om de juiste foto poses te vinden voor je model. Met name onervaren modellen voelen zich nog onzeker en weten niet precies hoe ze kunnen gaan staan. Onervaren modellen zijn echter ook het spontaanst in het poseren en daarom kunnen foto’s met juist deze modellen erg goed worden. Soms hebben ze echter nog net wat extra sturing nodig. In dit artikel kan je zeven tips terugvinden met betrekking tot foto poses.

Anita Sadowska heeft een aantal tips op een rij gezet die helpen bij het bepalen van de juiste foto poses. Ze beschreef haar tips aan de hand van een fotoshoot die ze had samen met fotografe Irene Rudnyk. Hieronder lees je de tips op een rij zien om te komen tot nog betere foto poses.

Tip 1: zorg ervoor dat je model zich op zijn of haar gemak voelt

Op het moment dat iemand zich niet fijn voelt, dan ga je dat terugzien in je foto’s. Vaak trekken mensen die gespannen zijn bepaalde spieren in hun gezicht aan, die ervoor zorgen dat de pose onnatuurlijk overkomt. Om ervoor te zorgen dat jouw model zich op zijn of haar gemak voelt is het belangrijk dat je zo veel mogelijk positieve feedback geeft, waardoor het model ontspannen verschillende foto poses kan uitproberen. Voor een goed werkende foto bouw je zoveel mogelijk band met je model op. Dit kan je doen door het maken van grappen en af en toe een lolletje te trappen. Op het moment dat jij als fotograaf ontspannen bent, zal het voor een model ook makkelijker worden om te ontspannen.

Tip 2: feedback helpt je model te ontwikkelen

Als modellen poseren op een manier die hun niet positief uit laat komen, geef ze dan constructieve feedback en geef aan hoe ze wél kunnen poseren. Jouw model weet niet hoe hun foto poses overkomen op de camera. Elke feedback om een model beter te laten uitkomen is vaak welkom bij je model.

Tip 3: de beste foto poses overdrijven en verlengen

Voor goed werkende foto poses kan je de rondingen van het lichaam het beste overdrijven. Laat een model dus niet plat op de grond staan met de armen plat langs het lichaam. In plaats daarvan kan je het model een arm in de zij laten zetten, waardoor er een hoek ontstaat in de arm. Mocht je toch willen dat de arm redelijk recht naar beneden gaat: laat het model dan toch nog een kleine hoek in de arm maken, zoals bij de foto hieronder. Hetzelfde geldt voor de benen van het model: laat bijvoorbeeld jouw model poseren op haar tenen, met een lichte tilt in de heup. Dit verlengt het been en is vaak een gegarandeerd recept voor succes.

Tip 4: denk na over je camerahoeken

Je kan je model foto poses laten aannemen op ooghoogte, of net iets van beneden. Daarnaast is het ook nog mogelijk om van boven te fotograferen. Elk van deze opties heeft zijn eigen effect op de foto. Als je net iets van onderen fotografeert, legt dit nadruk op de outfit die je model aan heeft.  Net iets van boven fotograferen, legt weet nadruk op de expressie van je model. Zorg er dan wel voor dat je jouw model ook net iets naar boven laat kijken. Als je recht van voren fotografeert, komt je model het natuurlijkst over. Denk dus goed na over hoe je jouw model laat poseren.

Tip 5: gezicht foto poses

In het dagelijkse leven is de tijd dat we ons hoofd precies recht houden nihil. Het is dan ook niet meer dan logisch, dat we op foto’s ook ons hoofd niet precies recht houden. Laat je model experimenteren met het hoofd op verschillende manieren houden. Laat je model bijvoorbeeld de kin op en neer bewegen en het hoofd van links naar rechts bewegen. Om je model te laten lachen, is het veel makkelijker om een grap te vertellen of gek te doen, dan te vragen of ze op commando kunnen lachen. Je krijgt dan een veel natuurlijkere reactie.

Tip 6: photoshoot pilates

Als je wel eens naar pilates bent geweest, dan heb je wellicht gezien dat de poses die je daar aanneemt ook je lichaam goed doen uitkomen. De foto poses waarin jouw model het beste tot zijn of haar recht komt is als de core is aangespannen en de schouders ontspannen en laag zijn. Hierdoor krijgt jouw model een zelfverzekerde houding die goed over zal komen op foto’s. Zorg ervoor dat jouw model de armen en benen niet tegen het lijf drukt: dit zorgt ervoor dat ze groter lijken dan ze zijn. Ook al zijn ze maar heel licht van het lichaam weggeplaatst, zal dit er al voor zorgen dat je model slanker en langer lijkt.

Mocht je de video willen bekijken waarin je nog meer leert over deze foto poses en waarin ze goed worden toegepast, kan je de video van Anita Sadowska bekijken, zie hieronder.

 

 

Meer lezen

Lees ook:
Iemand slanker maken in Photoshop

Goedkoop ultra slowmotion filmen

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie