Inspiratie: toffe strandfoto’s

Redactie digifoto Starter 1287

Het is strandweer! Als je de gelegenheid hebt om naar het strand te gaan, hoef je je camera niet thuis te laten. Met deze tips en voorbeelden maak je te gekke strandfoto’s.

Want na een paar overzichtsfoto’s heb je het op het strand misschien wel gehad. Met deze foto’s ter inspiratie kun je even vooruit met je strandfoto's.

Landschap

Het meest voor de hand liggend is een landschapsfoto, omdat je op het strand een wijd zicht hebt. Let daarbij goed op de horizon. Die moet altijd recht zijn in je foto’s, tenzij het een hele bewuste creatieve keuze is om dat niet te doen. Je kunt deze natuurlijk corrigeren in de nabewerking, maar beter is om het meteen goed te doen. Let vervolgens goed op de positie van de horizon in de compositie van je foto. Je kunt de horizon netjes op tweederde van je compositie leggen, volgens de ‘regel van derden’. Dit geeft vaak een prettig geheel. Waar (de onderste of bovenste denkbeeldige lijn), ligt aan het onderwerp. Is het strand je onderwerp? Dan kun je de horizon beter hoger leggen en meer strand in je foto opnemen. Maar heb je toevallig een mooie wolkenpartij te pakken, dan kun je daar misschien juist beter meer van opnemen, en de horizon lager in je foto zetten. De horizon in het midden is over het algemeen vaak saai, dus speel ermee en probeer verschillende dingen uit.

Details in strandfoto's

Loop eerst even rond op het strand, zowel langs de waterkant als dichter bij de duinen. Richt je niet alleen op het landschap in zijn totaliteit, maar laat de details niet aan je aandacht ontsnappen. Krabben, schelpen en deels weggeslagen stukken duin kunnen je prachtige strandfoto’s opleveren. Zoals hier, waar de fotograaf zijn aandacht heeft gericht op het blad in de achtergrond van een prachtig zandstrand. Misschien trof hij/zij het blad zo aan, misschien werd de natuur een handje geholpen. Het is in elk geval een originele foto.

Ga voor patronen

Op het strand zijn veel patronen te vinden. Of dat nu in het zand zelf is, in de golfbrekers of in aangespoeld wier aan de vloedlijn; het is overal. Loop eerst even rond op het strand, zowel langs de waterkant als dichter bij de duinen. Richt je niet alleen op het landschap in zijn totaliteit, maar laat de details niet aan je aandacht ontsnappen. Zeker in combinatie met patronen, zoals in deze close up foto van een schelp, kan dat erg mooi zijn.

Gouden uren in strandfoto's

Juist in strandfoto's is de zonsondergang schitterend. Je kunt natuurlijk de zonsondergang zelf onderwerp maken van je foto’s, of je kunt gebruik maken van het prachtige licht tijdens de gouden uren. Dit zijn de momenten net voor zonsondergang en net na zonsondergang. Je kunt de zon in je compositie opnemen, een portret maken bij prachtig licht of een silhouet fotograferen door op de achtergrond te belichten met tegenlicht, zoals in deze foto. Zorg dat je flitser uit staat en richt de belichtingsmeter op de achtergrond. Maak op die meting je belichtingsinstellingen. Het is het handigst als je camera op spotmeting staat, dan werk je het meest nauwkeurig. Stel de belichting vervolgens niet meer bij wanneer je scherpstelt op het onderwerp; de belichtingsmeter zal inderdaad aangeven dat je foto onderbelicht is. Maar dat is juist de bedoeling. Als je in aperture priority (diafragmaprioriteit) wil fotograferen, kan dat ook. Stel dan handmatig scherp, want anders gaat je camera de belichting bijstellen op het moment dat je de meter op het onderwerp richt.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie