Zo fotografeer je aan de kust

Amy Schutte 764
Nederland heeft een prachtige kustlijn. De duinen, het brede, goudblonde zand en de (soms) woeste Noordzee biedt uitstekende gelegenheden voor fotografen om prachtige plaatjes aan de kust te maken.

Elk seizoen heeft wat te bieden en er zijn een oneindig aantal variaties te bedenken voor foto’s aan de kust. Waar begin je dan?

kust, strand, zand, zee

Weerspiegelingen

Waar water is, is altijd de mogelijkheid tot het fotograferen van weerspiegelingen. De zee is vaak te ruw, al kun je op een kalme dag wellicht de spiegeling van de wolken pakken. En die van de zon, vooral wanneer deze laag aan de hemel staat. In de kleine kreekjes die ontstaan wanneer het water zich terugtrekt, kun je sowieso op zoek gaan naar reflecties.

Zorg voor een interessante voorgrond

Zeker wanneer je de kust gebruikt als setting voor landschapsfotografie, moet je ervoor waken dat je foto’s niet saai worden. De wijdsheid en pracht van het strand kan op een foto nog weleens in het niet vallen. Zorg er daarom voor dat je iets op de voorgrond van je foto’s plaatst. Of dat nu een mooi uitgesleten patroon in het zand is, of mooie rotsen. Of de lange rijen golfbrekers, die meteen als zichtlijn kunnen dienen. Zorg dat je iets interessants op de voorgrond van je foto hebt.

Ga voor details van de kust

Op het strand zijn, zoals gezegd, veel patronen te vinden. Of dat nu in het zand zelf is, in de golfbrekers of in aangespoeld wier aan de vloedlijn; het is overal. Loop eerst even rond op het strand, zowel langs de waterkant als dichter bij de duinen. Richt je niet alleen op het landschap in zijn totaliteit, maar laat de details niet aan je aandacht ontsnappen. Krabben, schelpen en deels weggeslagen stukken duin kunnen je prachtige platen opleveren.

kust, strand, zand, zee

Let op de horizon

De horizon moet altijd recht zijn in je foto’s, tenzij het een hele bewuste creatieve keuze is om dat niet te doen. Je kunt deze natuurlijk corrigeren in de nabewerking, maar beter is om het meteen goed te doen. Let vervolgens goed op de positie van de horizon in de compositie van je foto. Je kunt de horizon netjes op tweederde van je compositie leggen, volgens de ‘regel van derden’. Dit geeft vaak een prettig geheel. Waar (de onderste of bovenste denkbeeldige lijn), ligt aan het onderwerp. Is het strand je onderwerp? Dan kun je de horizon beter hoger leggen en meer strand in je foto opnemen. Maar heb je toevallig een mooie wolkenpartij te pakken, dan kun je daar misschien juist beter meer van opnemen, en de horizon lager in je foto zetten. De horizon in het midden is over het algemeen vaak saai, dus speel ermee en probeer verschillende dingen uit.

Ga voor het juiste licht

Juist bij landschappen is het licht enorm belangrijk. Op een plek waar letterlijk een horizon in beeld te zien kan zijn, als het strand, maakt de stand van de zon ook nog eens uit omdat deze letterlijk in je compositie kan worden opgenomen. Het mooiste licht heb je aan het begin van de dag en aan het einde; net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Het licht is dan mooi van kleur en niet te hard. Op een licht bewolkte dag kun je overdag ook prima uit de voeten. Wees je bewust van de stand van de zon en de invloed hiervan op het licht. Juist bij fotografie aan de kust!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy