Help! Onscherpe foto's?

Amy Schutte 1856
Eén van de belangrijkste criteria om een foto als ‘gelukt’ te kunnen beschouwen, is dat deze scherp is. Onscherpe foto’s, mits je dat als artistiek effect bedoelde, kun je niet redden en zijn daarom als mislukt te beschouwen.

En dat is natuurlijk hartstikke zonde! Een foto moet scherp zijn op het onderwerp. Als je onderwerp een persoon of dier is, dan wil je dat de ogen scherp zijn. Om dit te controleren kun je even inzoomen op de foto, op het scherm of later, op de computer. Met deze tips heb je nooit meer onscherpe foto's!

onscherpe foto's

Snelle sluitertijd

Eén van de meest voorkomende oorzaken van onscherpe foto’s, is een te lange sluitertijd. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor komt. Maar ook: hoe meer kans je hebt dat je foto bewogen wordt, door kleine trillingen in je hand of zelfs van het statief. Door je sluitertijd korter te maken, heb je minder kans op bewegingsonscherpte. Hoe kort je moet gaan is afhankelijk van de brandpuntsafstand van het objectief dat je gebruikt. Gebruik tenminste 1/(brandpuntsafstand) in het geval van een fullframe camera, of bij een cropcamera moet je dit vermenigvuldigen met de cropfactor. Heb je bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 400mm en een cropfactor van 1,5x (Nikon), dan is je minimale sluitertijd 1/(400 x 1,5) = 1/600.

Gebruik een kortere lens

Om de sluitertijd toch wat langer te kunnen zetten, bijvoorbeeld als er niet zoveel licht is of als je diafragma niet zo ver open kan, kun je een kortere lens of een kortere brandpuntsafstand op je zoomlens gebruiken. Via het bovenstaande rekensommetje kom je er dan op uit dat je sluitertijd wat langer kan staan en je toch scherpe foto’s krijgt.

Scherpstelpunten

Via scherpstelpunten laat je de camera weten welk punt je scherp wilt hebben. De hoeveelheid scherpstelpunten verschilt per camera. Het minimum is drie en kan oplopen tot enkele tientallen. Staan ze allemaal aan? Dan betekent dat niet dat alles scherp is, maar dat de camera zelf een punt kiest. Terwijl je dat beter zelf kunt doen. Kies dus van tevoren een scherpstelpunt, of activeer gezichtsdetectie, als je camera dat heeft.

scherp, scherpe foto's, scherpstellen, focus

Voorkom onscherpe foto's, ga stabiel staan

Zorg dat je zelf stabiel staat. Duw je ellebogen tegen je lichaam aan. Op die manier hoef je alleen maar je onderarmen onder controle te houden. Steken je armen uit, dan moet je ze helemaal op spierkracht stilhouden. Leun eventueel tegen een hek, muur of boom voor extra stevigheid.

Scherpe foto's dankzij een statief

Om onscherpe foto's te voorkomen, zeker wanneer je met wat langere sluitertijden wil fotograferen, kun je het beste gebruik maken van een statief. Op die manier heb je geen last van bewegingsonscherpte. Gebruik een afstandsbediening of maak gebruik van de timer, om trillingen door het afdrukken te ondervangen.

Gebruik beeldstabilisatie

Sommige objectieven, en tegenwoordig ook camera’s, hebben beeldstabilisatie ingebouwd. Deze bieden wat tegengas aan de trillingen van je hand en arm. Schakel deze in als je camera of objectief de functie heeft. Op een statief kun je het overigens beter uitschakelen.

  • Lees ook: Statief: schakel de beeldstabilisatie uit
afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy