De Looney 11 en Sunny 16 regel
De wat?! De Looney 11 regel en de Sunny 16 regel zijn regels die je kunt gebruiken om je instellingen te berekenen bij het fotograferen van de maan of in daglicht.
In de praktijk gebruik je hier natuurlijk de ingebouwde belichtingsmeter voor. Deze regels stammen dan ook uit de analoge tijd, maar ze geven je wel veel inzicht. En het is leuk om te controleren of ze volgens jou kloppen.
Lichtmeter
Onze (digitale) camera’s hebben een ingebouwde lichtmeter. Maar in de analoge tijd moesten fotografen hun lichtmeter ‘los’ meebrengen. En alles wat je los mee moet brengen, kun je natuurlijk ook vergeten.
Looney 11 regel
De Looney 11 regel is eigenlijk heel simpel. Deze regel gebruik je om instellingen te bepalen voor het fotograferen van de maan. Zet je het diafragma op f/11 en de sluitertijd zet je even hoog als de ISO waarde. Dus als de ISO op 100 staat dan stel je de sluitertijd in op 1/100 (of 1/125).Bij de Looney 11 regel gaat het erom dat je je diafragma op f/11 houdt, de sluitertijd en ISO kunnen variëren. Maar zijn dus wel hetzelfde. Zet je je ISO op 400, dan gaat je sluitertijd dus naar 1/400 (of 500, afhankelijk van je camera).
Sunny 16 regel
De Sunny 16 regel gaat over het fotograferen in daglicht. Het komt in grote lijnen erg overeen met de Looney 11 regel, alleen is het diafragma nu één stop geknepen en staat het op f/16. Ook hier kies je voor de ISO overeenkomende waarde, dus ISO 100 betekent een sluitertijd van 1/100 (of 1/125).
De Looney 11 en Sunny 16 regel zijn een schatting
Beide regels zijn een grove schatting, en het kan best zijn dat je belichting er iets naast zit. Maar, mocht je ingebouwde belichtingsmeter het begeven, of je wil gewoon eens iets uitproberen, dan kun je de Looney 11 en de Sunny 16 regel best eens proberen.