Tips om beter te fotograferen met een lensbal

7 tips om beter te fotograferen met een lensbal

Redactie digifoto Starter 2606
Werken met een lensbal is leuk, want je kan er veel creativiteit in kwijt. Het kan soms echter best lastig zijn om juist dat te kunnen fotograferen waar jij op zoek naar bent. Hier lees je zeven tips waardoor je beter leert werken met een lensbal.

Tekst en fotografie: Eefke Burg Model: Noortje Burg

Tip 1: werk met je lensbal in de schaduw

Zorg ervoor dat je de lensbal in de schaduw gebruikt, zodat je geen reflecties hebt van de zon. Deze kunnen afleiden van je onderwerp. In de schaduw werken heeft ook een andere reden: toen ik aan de slag ging met de Caruba lensbal plaatste ik op één moment de lensbal tijdelijk op mijn schoot om iets anders te kunnen doen. Slechts twee minuten in de zon zorgde er al voor dat er een brandgat ontstond in mijn legging. Ook bij het fotograferen van de lensbal op een boomstam begon deze op een goede zomerdag al te roken binnen één minuut. Het is dus goed dat je zorgt dat je veel in de schaduw werkt en er in ieder geval voor zorgt dat je je lensbal nooit ergens laat liggen zonder dat deze is afgedekt.

Lees ook: Zeven manieren om met een lensbal te fotograferen. Hier komt aan bod hoe je jouw omgeving het beste in beeld brengt. 

Tip 2: werken met verschillende objectieven

Het is het beste om een objectief te gebruiken met een lange brandpuntsafstand (vanaf 70mm). Hierdoor kun je de lensbal groot in beeld brengen en krijg je veel mee van de achtergrond. Toch is het ook goed om een objectief met een kleinere brandpuntsafstand bij je te hebben, waarbij je dichtbij kan scherpstellen. Werken op een afstand kan met een lensbal best tricky zijn. Daarnaast is het een populaire methode om de lensbal te fotograferen vanuit je hand. Met een lange brandpuntsafstand is dit niet mogelijk.

Foto: Eefke Burg

Tip 3: raak je lensbal niet met je blote handen aan

Raak de lensbal niet met je blote handen aan (tenzij dit noodzakelijk is voor het maken van je shot): dit zorgt ervoor dat je snel vingerafdrukken ziet. Onze lensbal van Caruba werd geleverd met een speciale microvezel doek waar je de lensbal in kan bewaren maar die ook handig is bij het verplaatsen van de lensbal. Mocht dat bij jouw lensbal niet het geval zijn: zorg er altijd voor dat je een microvezeldoek bij de hand hebt waarmee je de bal kunt verplaatsen. Een microvezeldoek is ook handig bij het schoonmaken.

Tip 4: gebruik een groot diafragma

Gebruik een groot diafragma. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp is en je als het ware ‘in de lensbal wordt gezogen’. Een groot diafragma betekent niet dat het beeld in je lensbal onscherp is: dit heeft ermee te maken dat het gehele beeld wordt samengebracht op één afstand tot de camera. Over het algemeen is het beeld dat in de lensbal zelf wordt weergegeven daarom erg scherp en net iets minder scherp naar de randen toe.

Foto: Eefke Burg

Tip 5: verplaats je kader veel

Verplaats je kader veel: bij een lensbal maakt elke verplaatsing ontzettend veel uit. Een paar centimeters kan al een groot verschil maken. Denk ook aan de afstand tot je onderwerp. Je hebt vaak de neiging om vanuit net iets te ver weg te gaan staan, wat juist bij een lensbal niet hoeft. Je kan namelijk heel dichtbij staan en toch nog veel in je beeld krijgen. Zo kreeg ik e

Tip 6: gebruik de juiste lensbal

Een fijne, goede lensbal is gemaakt van transparant glas. Het is belangrijk dat de reflectie zo goed mogelijk scherp is over de gehele bal en dat deze alleen scherpte mag verliezen in de hoeken, waar de vorm van de bal uiteraard dit gaat blokkeren. Een voorbeeld van goede lensballen zijn de lensballen van Caruba. Deze zijn gemaakt van helder, transparant glas en zijn goed bestand tegen krassen. Het glas bevat geen luchtballen of strepen die je beeld zouden blokkeren. Belangrijk is ook dat een goede lensbal uit zichzelf geen kleur heeft, zodat je beeld zo neutraal mogelijk wordt weergegeven.

Tip 7: bekijk je beeld eens op zijn kop

Het beeld van de lensbal wordt in je foto standaard op zijn kop weergegeven. Soms kan het daarom wat opleveren als je de foto in zijn geheel ondersteboven plaatst. Ligt je lensbal bijvoorbeeld op een rots en is er op de voorgrond niet heel veel spannends te zien? Dan kan het een boeiend beeld opleveren om het gehele beeld om te draaien. Hierdoor krijg je nog meer nadruk op wat er in de lensbal wordt weerspiegeld en lijkt het alsof de wereld zich ‘op zijn kop’ bevindt.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie