Tips voor de beste lensbal fotografie

Zeven manieren om met een lensbal te fotograferen

Eefke Burg 8411
Je hebt er wellicht al eens een foto van gezien, een glazen bal met hierin een achtergrond weerspiegeld. Dit effect bereik je met een lensbal. Wat is een lensbal precies? Een lensbal is een massief glazen bol, waarmee je creatieve fotografie-effecten kunt bereiken. Door de bolle vorm van de lensbal werkt deze als een soort fish-eyelens. Daarnaast wordt het beeld op zijn kop weergegeven. Hier kan je dan ook naar hartenlust mee experimenteren. Het nieuwe perspectief is bijvoorbeeld bruikbaar voor architectuurfotografie, straatfotografie en landschapsfotografie.

Tekst en fotografie: Eefke Burg Model: Noortje Burg

In dit artikel kijken we naar verschillende manieren om een lensbal in te zetten en hoe je het beste resultaat kan bereiken voor jouw foto’s. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt met de Caruba 80mm Lensbal (verkrijgbaar in verschillende formaten), hierover later meer. Om te beginnen: het is natuurlijk over het algemeen altijd het beste om te werken met handmatige instellingen. Voor het juiste gebruik van een lensbal is het echter ook erg belangrijk dat je handmatig scherpstelt. Dit heeft ermee te maken dat als je de automatische scherpstelling gebruikt, deze snel zal scherpstellen aan de voorkant van de lensbal. Het beste effect bereik je door scherp te stellen in het midden van de lensbal, zodat je de volledige reflectie kan zien.

Manier 1: (laat) je lensbal vasthouden

Misschien wel één van de meest voorkomende methodes om een foto te maken met een lensbal is het (laten) vasthouden van de lensbal. Dit werkt goed doordat je op de voorgrond vaak een hand of een gezicht ziet en een detail van de voorgrond goed kan uitlichten, terwijl je in de lensbal de omgeving kan zien.

Foto: Eefke Burg

Manier 2: plaats je lensbal op een natuurlijke verhoging in de locatie

Een locatie kan je het beste weergeven als je de lensbal tussen de 1 meter en de 2 meter hoog houdt. Dit heeft er mee te maken dat je dan het meeste van de omgeving ziet. Maar het is natuurlijk saai als je de lensbal alleen maar met je handen op deze hoogte houdt. Zoek daarom mooie plekken waar je de lensbal op een natuurlijke verhoging kan plaatsen. In de natuur kan dit bijvoorbeeld een boomholte zijn, een rots of op een heuvel. In de stad kan dit een muurtje zijn of een hek. De lensbal moet wel stabiel kunnen liggen: het kan even duren voordat je jouw perfecte shot hebt gemaakt en je wil dat de lensbal tot die tijd veilig is.

Foto: Eefke Burg

Manier 3: inzoomen op een detail

Een lensbal zorgt ervoor dat zaken die dichterbij zijn worden uitvergroot. Met name het uitvergroten van patronen levert een grappig effect op. Dit is bruikbaar bij bijvoorbeeld architectuurfotografie: je kan dan een deel van het patroon op de achtergrond zichtbaar laten zijn en een deel van het patroon op de voorgrond uitvergroten met de lensbal.

Tekst en fotografie: Eefke Burg, model: Noortje Burg

Manier 4: kikvorsperspectief

Het kan soms interessant zijn om de lensbal juist wel in een laag perspectief te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld leuk zijn bij het maken van portretten: je krijgt dan een kikvorsperspectief en ook meer een fish-eye effect. Speel ook met wat je voor en achter in beeld plaatst: als je bijvoorbeeld het gezicht meer naar voren wil laten komen laat dan je model met het hoofd naar voren liggen. Wil je een wat stoerder effect dan laat je bijvoorbeeld de voeten aan de voorkant liggen. Het kikvorsperspectief werkt ook goed bij het fotograferen van bijvoorbeeld een bloem of een insect laag bij de grond.

Foto: Eefke Burg

Manier 5: een ander perspectief

Kijk ook eens naar boven of naar beneden. Soms levert dat een ander perspectief op: je kan bijvoorbeeld takken of bloemen op een hele andere manier vastleggen. Als je gaat fotograferen in Rotterdam of een andere plek met hoge gebouwen kan je de pieken van de gebouwen op een andere manier fotograferen

Foto: Eefke Burg

Manier 6: vul je beeld met het beeld van de lensbal

Zoom ook eens een keer volledig in op je lensbal. Hierdoor wordt puur de reflectie weergegeven en ligt daar de focus op. Een eventuele rand van de bal kan soms nog zichtbaar zijn, maar dat is niet erg.

Foto: Eefke Burg

Manier 7: laat je lensbal aanspoelen

Als je de glazen bal in het water legt dan kan het lijken alsof het een waterbubbel is die naar boven komt. Als je de lensball volledig in het water legt dan zal hij zinken en is er ook weinig moois dat wordt weerspiegeld in de bal. Leg je de bal echter aan de waterrand dan valt er veel te ontdekken en te weerspiegelen.

Caruba lensbal 80mm

Prijs: € 24,95 | Diameter: 80mm | Gewicht: 650 gram | Kleur: Transparant

Info: www.disnet.nl

Conclusie

Idealiter is een goede lensbal gemaakt van transparant glas wat goed tegen krassen kan. De Caruba 80mm is gemaakt van helder, massief glas, ideaal voor duidelijke, scherpe reflecties. Het heldere glas bevat geen luchtsluis, luchtbellen of strepen. De bal heeft een diameter van 80mm en weegt 650 gram. De Caruba lensbal wordt geleverd in een beschermende hoes, zodat je hem niet kapot laat vallen bij het verplaatsen. Ook handig is de bijgeleverde microvezeldoek: die dient als extra bescherming. Tevens kan je deze doek gebruiken om eventuele vingerafdrukken makkelijk te verwijderen. De lensbal komt met een fabrieksgarantie van drie jaar. Het glas is van een neutrale kleur waardoor je geen verschillen in licht krijgt tussen voor- en achtergrond. Vanwege de kwaliteit van het glas, de helderheid van de weerspiegeling en de beschermende hoes / microvezeldoek beoordelen wij deze Caruba lensbal met een Zeer Goed award

Beoordeling

+  Helder glas zonder bubbels

+  Beschermende hoes en doekje bijgeleverd

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke