Waar blijft de winter? Tips voor sfeervolle winterfoto's zonder sneeuw
Eén van de voordelen van de winter, of het nou sneeuwt of niet, is dat je niet heel vroeg je bed uit hoeft om de zonsopgang te fotograferen. Houd het weerbericht in de gaten en zoek vantevoren een mooie plek uit om te bezoeken tijdens de zonsopgang. Deze gaat in de winter vaak gepaard met een laagje fotogenieke mist boven water of landschap, dat alles mooier maakt. Soms heb je dubbel geluk en is de lucht fel rood en paars gekleurd. Schiet dan wel op, deze kleuren zijn vaak maar een paar minuten zichtbaar!
Een dun laagje mist boven het water geeft sfeer en diepte. Foto: K@r!n
Laagstaande zon
Ook aan het einde van de dag heb je in de winter geluk: doordat de zon laag staat, kan je extra lang genieten van mooi zacht tegenlicht. Erg mooi voor landschapsfoto's, maar probeer ook eens een model (mens of dier) met tegenlicht te fotograferen voor een mooi, dromerig effect. Kleed je model wel warm aan. Warme mutsen en sjaals passen prima bij de winter en voorkomen blauwe lippen en loopneuzen.
De laagstaande zon zorgt voor een mooi tegenlichteffect. Foto: Kevin Lallier
Donkere luchten
Zelfs slecht weer kan heel fotogeniek zijn. Voor een bui zie je vaak mooie donkere luchten die een gewoon landschap al snel wat dramatisch geven. En na een fikse regenbui veranderen straten in de stad in spiegels die voorbijgangers en verlichting spiegelen, waarmee je mooie creatieve effecten kan bereiken. Ga alleen de regen in als je camera goed beschermd is tegen water met een regenhoes!
Door de zwart/wit-omzetting wordt de donkere licht extra dreigend. Foto: Raymond Klaassen
Gaat het toch nog echt koud worden en sneeuwen deze winter? Dan hebben we deze praktische tips voor je:
Witbalans
Controleer of je witbalans goed staat als je gaat fotograferen in de sneeuw. Veel compactcamera's hebben een winter- of sneeuwstand die je kunt gebruiken om te voorkomen dat je met blauwe foto's terugkomt. Op een spiegelreflexcamera kun je kijken of 'daglicht' of 'bewolkt' betere resultaten oplevert dan de automatische stand.
Belichting
Let ook goed op je belichting. Doordat sneeuw heel licht is, maakt je camera de foto's snel te donker. Dit kan je voorkomen door de belichtingscompensatie op +1 of +2 stops te zetten. Kijk goed naar je histogram als de piek teveel naar links zit, moet je compenseren.
Sneeuw hoort niet donker te zijn, maar wit zoals hier. Foto: Jos Dielis
Ga vroeg op pad
Ligt er sneeuw? Ga vroeg op pad, bedenk wat je op de foto wil zetten en ga niet zomaar rondlopen. Op die manier kom je niet thuis met een mooi landschap wat ontsierd wordt door je eigen voetstappen in de sneeuw.
De warm aangeklede hardlopers zorgen voor meer leven in het landschap. Foto: Martijn van de Streek
Bescherm accu's tegen kou
Accu's houden niet van kou, bij lage temperaturen gaan ze minder lang mee. Om te voorkomen dat je op een mooie spot zonder energie zit, vervoer je je (extra) accu in je binnenzak.
De laagstaande zon in combinatie met de mist maakt van deze gewone plek iets bijzonders. Foto: Bert Kaufmann
Voorkom condens
Iedereen die een bril draagt weet wat er gebeurt als je van de kou ineens een warme ruimte binnenloopt: condens op het glas. Dat gebeurt met je camera ook en vocht kan schadelijk zijn. Laat je camera als je lang in de kou bent geweest langzaam op temperatuur komen. Dat kan door hem gewoon een aantal uur in de tas te laten zitten.
Door met sneeuw te spelen kun je mooie effecten krijgen. Foto: Lisa Widerberg
Houd jezelf warm
Kleed jezelf warm aan! Als je gaat fotograferen sta je vaak lange periodes stil. Ben je eenmaal verkleumd en koud, is het een stuk lastiger om te focussen op het moois om je heen. Thermo-ondergoed en handschoenen (eventueel handschoenen zonder vingertoppen om makkelijker je camera te bedienen) zijn een must.
Kleed je op de temperatuur zodat je lekker kunt blijven fotograferen. Foto: AndesR