Hoe fotografeer je reflecterende oppervlakken?

Hoe fotografeer je reflecterende oppervlakken?

Renzo Gerritsen 7474

Het fotograferen van reflecterende oppervlakken en objecten is meestal behoorlijk uitdagend en kan het werk van de fotograaf gemakkelijk tot een frustrerende taak maken.

Reflecties zijn vaak lastig te voorkomen, maar het is makkelijker te controleren als je de regels kent. Het heeft namelijk alles te maken met licht en hoe licht zich gedraagt wat eigenlijk vrij voorspelbaar is.

Een reflecterend oppervlak functioneert als een spiegel die licht weerkaatst, dus als de lichtbron van jouw foto in dezelfde richting komt als de camera, dan veroorzaakt deze spiegelende hooglichten. Je ziet dus witte plekken in je foto zonder textuur en het leidt af van je onderwerp. Het is dus noodzakelijk dat je het licht niet richting je camera richt, maar weg van je camera. Als je een lichtstraal projecteert op een vlak reflecterend oppervlak zoals bijvoorbeeld een spiegel, dan is de invalshoek gelijk aan de hoek van reflectie, zoals het volgende diagram illustreert:

Reflectie voorkomen

Als je een spiegelend onderwerp fotografeert, zorg dus dat jouw lichtbron uit de richting van jouw camera staat om reflecties te voorkomen. 

Lees ook: spiegels fotograferen zonder reflectie

Lees ook: reflecties in het water fotograferen

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo