Vijf tips voor jonge wildlife fotografen

Redactie digifoto Starter 1423

Jonge wildlife fotografen opgelet: wij hebben een aantal tips voor je klaar staan. Zo lees je hoe je budgetproof aan de slag kunt en hoe je nooit zelf het wiel hoeft uit te vinden.

Tip 1: bescherming voor je apparatuur hoeft niet veel te kosten

Wil je in de regen fotograferen, maar is je stufi al op en kun je geen rainsleeve aanschaffen? Knip dan een gat in een vuilniszak doe deze dan samen met een elastiek om je camera en lens heen. En voilà, nu is je camera en je objectief beschermd tegen de regen! Wanneer je thuis bent doe je er natuurlijk wel goed aan om de camera en je objectieven goed te controleren. Of je nu met een professionele rainsleeve fotografeert of met een vuilniszak, er kan altijd wat water achterblijven en dat is niet erg - zolang je het maar zo snel mogelijk afdroogt wanneer je weer thuis bent. 

Tip 2: voorbereiding is alles

Bedenk goed van tevoren wat en waar je wilt fotograferen. Probeer door middel van bijvoorbeeld Google Maps de locatie alvast te verkennen, zodat je weet wat je te verwachten staat en je niet voor verassingen komt te staan. Wil je meer weten over het vinden van een goede locatie met behulp van Google en andere apps? 

Lees meer: DIGIFOTO Pro Ambassadeur Karin de Bruin legt uit hoe je aan mooie fotolocaties komt

Tip 3: focus op de ogen van je onderwerp

Vaak zijn de ogen in een portret het eerste waar de aandacht van de kijker naartoe gaat. Het is dan ook een soort ongeschreven regel dat de fotograaf altijd scherpstelt op de ogen. Dit kan gemakkelijker met autofocus en sommige camera's hebben zelfs als optie 'oogdetectie' waardoor er automatisch wordt scherp gesteld op ogen.

Lees meer: Waarom je autofocus soms niet werkt (en wat je eraan kunt doen!)

Tip 4: maak minder foto's 

Maak niet van alles roekeloos foto's, maar probeer na te denken over wat je fotografeert. Zo worden je foto's beter en raakt je geheugenkaartje niet binnen de kortste tijd vol. Ook scheelt dit een heleboel keuzestress bij het uitzoeken van de foto's en voorkom je dat je de motivatie verliest om er vaker op uit te gaan. 

Tip 5: ga samen op pad

Door in groepsverband te fotograferen kun je met elkaar kennis en interesses uitwisselen. Ook kun je dan vragen stellen als het zelf even niet lukt. Wil je ook nog wat leren van gevestigde fotografen? Overweeg dan een natuurfotografie- of wildlife fotografie workshop. Deze excursies zijn zowel voor beginnende als gevorderde fotograaf interessant en je leert veel van de begeleider én je medecursisten. 

Tip 6: lees een boek! 

Fotograferen leer je niet alleen door te doen. Speciaal voor jonge wildlife fotografen is er het boek; De 50 beste tips voor jonge natuurfotografen. In dit boek geven Sanne te Pas en Wouter van der Voort jou de allerbeste tips om supertoffe foto’s te maken. Sanne en Wouter zijn 18 jaar en helemaal wild van natuurfotografie. Ze wonnen beiden de jeugdcategorie van een grote natuurfotografiewedstrijd: de Groene Camera.

Lees verder: Boekentip: De 50 beste tips voor jonge natuurfotografen

Laat je inspireren door DIGIFOTO Pro

Het magazine bevat weer veel inspiratie en educatie en gaat nog dieper in op al het moois wat je dit seizoen tegen kan komen. Bestel het magazine gemakkelijk vanuit huis; digitaal of op papier. 

Meer lezen over het nieuwe magazine doe je hier.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie