Tips voor het fotograferen van gezinnen
Vaak denk je bij portretten aan een foto van één persoon, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook meerdere mensen op de foto zetten, zoals een gezin. Dit is echter wel wat lastiger. Wij geven je tips.
Verwachtingen bespreken
Voordat de shootdag plaatsvindt, is het belangrijk om de verwachtingen te bespreken. Willen ze een fotoalbum met lifestyle-achtige foto's of één grote foto voor aan de muur boven de bank? Dat zijn belangrijke vragen om vooraf te stellen. Ook is het goed te weten wie er op de foto gaan, hoe ze heten en hoe oud iedereen is. Zo kan je al bij kennismaking zeggen "Oh, jij bent zeker".
Interactie en emotie
Bij gezinsfotografie is interactie en emotie heel belangrijk. Iedereen moet als zichzelf op de foto staan. Dit gaat het beste als gezinnen iets te doen hebben. Laat ze elkaar bijvoorbeeld kietelen, knuffelen, met elkaar spelen of gewoon lopen. Kies dan je momenten uit die volgens jou mooi zijn om te fotograferen. Maar let wel op je sluitertijd, bij beweging is deze al snel te langzaam, dit zorgt voor bewogen foto's en dat wil je natuurlijk niet. Gooi indien nodig je iso-waarde omhoog en wees niet bang voor ruis. Als je belichting goed is, zie je de ruis bijna niet (dit is wel afhankelijk van je camera). En een beetje ruis is niet erg als je foto voor de rest mooi scherp is.
Compositie
Let goed op de omgeving en compositie. Fotografeer bijvoorbeeld door bladeren of laat een brug met een hek het oog leiden naar je onderwerp. Als fotograaf moet je oog hebben voor je omgeving. Fotografeer je op een dag wanneer er een mooie blauwe lucht is? Dan wil je die er natuurlijk in hebben. Is het grauw? Neem dan minder lucht in de foto. Maar ook binnen kun je spelen met compositie en omgeving. Soms moet je wel wat spullen aan de kant zetten om een mooie foto te kunnen maken. Niets mag de foto afleiden, dus zorg ervoor dat je foto rust uitstraalt en dat alle aandacht naar de personen op de foto gaat.
Niet in camera kijken
Als je foto's maakt waar meerdere mensen op staan hoeft niet iedereen in de camera te kijken. De foto is vaak nog mooier als personen naar elkaar kijken, zeker als daar emotie uit blijkt, zoals een moeder die teder naar haar dochter kijkt. Of een lach van een vader als zijn zoon heel hard gaat rennen. Maak echter ook een beeld of twee waarop iedereen wel in de lens kijkt. Laat ze bijvoorbeeld met de rug naar de camera staan en tel tot drie, dan moeten ze allemaal omkijken. Of laat de kinderen papa eerst een kieteldood geven om vervolgens iets te roepen. Dan kijken ze allemaal jouw kant op. Probeer ook echte en spontane lachen op de foto's te krijgen. Daarvoor is het raadzaam speels met iedereen om te gaan en een losse sfeer te creëren. Soms moet je meerdere dingen proberen; wat bij het ene gezin perfect werkt, werkt bij het andere helemaal niet.
Gezin leren kennen
Neem de tijd om het gezin dat je gaat fotograferen te leren kennen. Dit maakt het schieten van leuke en spontane foto's gemakkelijker. Observeer het gezin om te zien hoe de verhoudingen onderling zijn en welke dingen ze leuk vinden en waar ze om moeten lachen. Soms moet je ze ook een beetje uitdagen. Daarnaast is het goed iets over jezelf te vertellen. Er is altijd wel iets wat je deelt met de mensen die je op de foto zet. Of dat nu het ouderschap is, de liefde voor reizen of dezelfde muzieksmaak; ga op zoek naar die dingen die je deelt, dan krijg je een leuk gesprek en voelt een gezin zich beter op hun gemak.
Oog voor detail
Let op de kleine dingen: hoe een dochtertje haar vader vasthoudt, hoe een man naar zijn vrouw kijkt of hoe iemand loopt. Die kleine dingen maken de foto speciaal.
Kleding afstemmen
Het is belangrijk dat iedereen zich op z'n gemak voelt. Adviseer mensen dat aan te trekken wat bij die persoon past. Zorg er wel voor dat het gezin kleuren op elkaar afstemt en een paar kleuren te mixen. Bijvoorbeeld een basiskleur en dan twee tinten die erbij passen, zoals blauw als basiskleur met wit en beige erbij. De een kan dan een jeans aan, de ander een blauwe blouse, weer iemand anders blauwe oorbellen en dat combineren met de andere tinten. Als je gezinnen fotografeert met baby's is het ook slim om de baby een luierbroekje of legging aan te trekken. Zo hoef je niet steeds op te letten of de luier er onder uit komt. Een luier op een foto is natuurlijk niet zo mooi!
Op zoek naar licht
Licht is belangrijk voor je foto. Fotografeer je binnen, kies dan voor een ruimte waar een raam is. Fotografeer met het raam (schuin) in je rug zodat het licht op het gezin valt. Fotografeer je tegen het licht in, dan krijg je vaak donkere gezichten of silhouetten. Het kan wel eens mooi zijn, maar meestal is dat niet wat je wilt. Kijk uit met heel veel verschillende soorten licht. Kaarslicht geeft een andere (warmere) kleur dan (tl)lampen. Als je dat allemaal door elkaar gebruikt, is het moeilijk een mooie foto te maken.