Tip! ga terug naar dezelfde locatie

Amy Schutte 1331

Het vinden van een mooie locatie om te fotograferen is één van de grootste uitdagingen voor fotografen. Daarom kun je er het maximale uithalen, en een aantal keer terugkeren naar dezelfde, goede fotolocatie.

Natuurlijk ben je als fotograaf steeds op zoek naar nieuwe onderwerpen om te fotograferen. Je zoekt wellicht online naar inspiratie voor mooie locaties en hebt misschien al allerlei fotogenieke bestemmingen in je hoofd. Maar er valt een hoop te zeggen voor het herhalen van bezoeken aan één bepaalde locatie. We leggen het uit.

locatie, dezelfde locatie, fotografie oefenen

Dezelfde locatie leert je over licht

De omstandigheden waarin je een bepaalde locatie bezoekt zijn nagenoeg nooit hetzelfde. Zeker wanneer je op verschillende tijdstippen van de dag kunt terugkeren, geeft het je een waardevol inkijkje in licht. Je kunt onder verschillende omstandigheden ongeveer dezelfde foto maken. Door de foto’s met elkaar te vergelijken, leer je veel over fotografie: wat is een goed tijdstip om te fotograferen? Wat voor resultaat krijg ik met welke weersomstandigheden? Hoe zit het met schaduwen en contrast? En kleurtoon? Allemaal dingen die je gemakkelijk kunt vergelijken als de andere factoren min of meer constant zijn (de locatie dus).

Omstandigheden zijn nooit hetzelfde

Doordat de omstandigheden nooit hetzelfde zijn, krijg je ook nooit twee keer dezelfde foto. Natuurlijk zijn er grote overeenkomsten, de locatie is immers hetzelfde. Maar of de sfeer van iedere foto kan elke keer volkomen anders zijn. Er kunnen meer mensen in je foto te zien zijn, verkeer of er kan verschil zijn tussen hoog en laag water, golven of wind. De seizoenen verschillen, en daarmee de begroeiing. Elke foto zal een eigen karakter hebben.

Ga naar dezelfde locatie met nieuwe apparatuur

Als je nieuwe apparatuur aanschaft, is het ook een goed idee om naar een vertrouwde locatie te gaan. Je weet al wat de mogelijkheden van de locatie zijn, wat goede standpunten zijn en wat voor mooie foto’s je er al hebt kunnen maken. Hierdoor kun je je volledig richten op je nieuwe spullen, en de mogelijkheden ervan. Bovendien kun je je foto’s vergelijken met die met je oude spullen, en hopelijk een verbetering zien, of in elk geval een verandering.

locatie, dezelfde locatie, fotografie oefenen

Wees creatief met nieuwe technieken

Een bekende locatie is ook uitstekend geschikt om te experimenteren met nieuwe fotografie technieken. Wat dacht je van tekenen met licht, of dubbele belichting? Of ga eens met een lensbol. Zo kun je weer een nieuwe impuls geven aan de vertrouwde locatie.

Je eigen ontwikkeling in beeld brengen

Als je gedurende lange tijd consequent dezelfde locatie bezoekt, krijg je ook een soort document waarin je eigen ontwikkeling zichtbaar wordt. Als het goed is zit er een stijgende lijn in, zowel in techniek als in benadering. Wellicht wordt je creatiever in het vinden van originele foto’s, beter in compositie en leer je nieuwe technieken, zoals fotograferen met lange sluitertijden.

Het klinkt misschien saai om steeds naar dezelfde plek terug te keren, maar het is juist enorm interessant. En leerzaam!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy