Tips voor het fotograferen met een drone

Christel  de Wolff 1942

Ben jij van plan om je fotografie (letterlijk!) naar een hoger niveau te tillen door middel van een drone? Zorg dat je je goed voorbereid en neem de volgende adviezen in acht. Op die manier kom je thuis met de allermooiste beelden!

Lees ook: Fotowestrijd Grote Hoogte

Lees ook: Tips voor hoogvliegers; gebruik filters op je drone!

Tip 1: Denk om je veiligheid en die van anderen

De eerste tip is het belangrijkste; veiligheid gaat immers voor alles. Houd altijd het weerbericht in de gaten en controleer of je drone nog in goede staat verkeerd. Zoek van tevoren uit of je daadwerkelijk mag vliegen op de plek die je hebt uitgekozen, ook conform de steeds veranderende regelgevingen. Blijf, ook wanneer je op locatie bent, altijd goed om je heen kijken. Is er bijvoorbeeld een drukke weg in de buurt, staan er elektriciteitsmasten of is er open water in de buurt? Mocht het nodig zijn, is het dan een gebied waar je makkelijk een noodlanding zou kunnen maken? Houd rekening met dieren en mensen in je omgeving en voorkom dat je overlast veroorzaakt.

Tip 2: Zorg voor een opgeladen drone en extra accu's

Natuurlijk laad je je drone van tevoren goed op. Het is zonde om halverwege ineens een knipperend waarschuwingslampje in je controller te zien, terwijl je net zo lekker aan het vliegen was. Bij drone vliegen geldt; één accu is géén accu. Neem dan ook gerust een aantal extra accu's mee. Met de meeste drones kun je ongeveer een half uurtje vliegen. Een extra accu geeft je wat meer rust en we weten allemaal dat dat je compositie ten goede zal komen.

Tip 3: Maak een goede compositie

Dan het fotograferen. Neem altijd de tijd om je positie te bepalen, alleen op die manier maak je beelden waar je nog uren naar wil staren. Scherpte is belangrijk, maar de compositie bepaalt het gevoel van de foto. Een centrale compositie leg de nadruk op wat er in het midden staat. Ook de regel van derden kan je enorm helpen bij het fotografen met een drone. Houd rekening met de lijnen in het landschap en bedenk waar je de nadruk op wil leggen. Je foto moet geen zoekplaatje worden.

Tip 4: Vlieg niet te hoog

In aanvulling op de compositie-tip, pas op dat je niet te hoog vliegt. Je mogelijkheden zijn eindeloos en het klinkt misschien aantrekkelijk om zo hoog mogelijk te vliegen om veel in beeld te krijgen. Maar door de groothoek van de camera in je drone, lijkt het al snel alsof je hoog zit en loop je het risico dat het tegen je gaat werken. Er komt te veel op de foto te staan waardoor je weinig richting aan het beeld kunt geven.  

'Je foto moet geen zoekplaatje worden'

Tip 5: Fotografeer in RAW

Voor dronefotografie geldt hetzelfde als voor alle andere takken van fotografie: door te fotograferen in RAW in plaats van JPEG, heb je véél meer mogelijkheden als het op nabewerken aankomt. Een RAW-bestand bevat veel meer informatie over het beeld, bijvoorbeeld over de hooglichten en schaduwen. Ook kun je in de meeste gevallen nog alle kanten op met de witbalans. Natuurlijk geldt, een beeld maak je ter plekke zo mooi mogelijk, maar mocht je achteraf nog wat willen aanpassen is het fijn om te kunnen terugvallen op de informatie van het RAW-bestand!

Tip 6: Kies een lage ISO-waarde

Fotocamera's gaan steeds beter om met weinig licht, maar dit geldt vooral voor camera's met grote (full frame)-sensoren. Drones hebben relatief kleine beeldsensoren met een hoge pixeldichtheid. Hoe meer pixels op een klein oppervlakte, hoe minder licht één pixel kan opvangen. Op die manier ontstaat er eerder ruis. Dat ga je dan weer tegen door een zo laag mogelijke ISO-waarde in te stellen. 

Tip 7: Gebruik filters

Ook voor drones bestaan er filters. Ze doen hetzelfde als filters die je kent in landschaps- en architectuurfotografie. Een grijsfilter heeft invloed op de hoeveelheid licht die er doordringt tot de sensor, hierdoor kun je met een langere sluitertijd fotograferen voor mooie effecten in bijvoorbeeld lucht en water. Met een polarisatiefilter verminder je schitteringen van glazen details in gebouwen, of van het water. Ook kun je spelen met de contrasten en intensiteit van blauwe tinten in je foto. Tot slot zijn er ook allerlei creatieve filters beschikbaar voor je drone om eindeloos mee te variëren.  

'Houd rekening met dieren en mensen in je omgeving en voorkom dat je overlast veroorzaakt'

Lees ook: Fotowestrijd Grote Hoogte

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel