Hoe voorkom je de meest voorkomende fouten in boudoir fotografie?

8 boudoir fotografie fouten

Eefke Burg 11002

Bij boudoir fotografie is het mogelijk om de schoonheid van het menselijk lichaam vast te leggen. Veel fotografen die beginnen met boudoir fotografie, gaan door een proces waarin ze veel leren en uiteindelijk steeds beter worden. Maar hoe zorg je er voor dat je niet steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden en dat je de meest voorkomende boudoir fotografie fouten voorkomt? Lees snel verder.

boudoir fotograaf michael sasser aan het werk

Fotograaf Michael Sasser is een bekend boudoir fotograaf die prachtige foto's maakt. Wat voor een soort model hij ook voor zijn camera heeft, hij weet er een prachtig portret van te schieten. In zijn video 8 fouten die beginnende Boudoir fotografen maken en hoe je ze kan voorkomen laat hij zien hoe je de meest voorkomende fouten in boudoir fotografie voorkomt.

Fout 1: boudoir fotografie schieten op een perfect matras

Hij begint zijn video met het laten zien van een boudoir fotoshoot met een perfect matras: alle lakens zijn helemaal opgevouwen en perfect strak getrokken. De foto die hij laat zien van deze shoot maakt het al meteen duidelijk: doordat alles zo perfect wordt vormgegeven lijkt het alsof er helemaal niet in is geleefd. De foto krijgt hierdoor een doodse uitstraling. Hij laat ook meteen zien wat het effect is als de dekens wat minder netjes zijn opgevouwen: het lijkt alsof iemand daar net een goede nacht heeft beleefd.

beste boudoir fotografie foto

Fout 2: staren in het niets

Veel beginnende boudoir fotografen maken foto's van modellen die in het niets lijken te staren. Waar kijkt het model dan precies naar? Laat in plaats daarvan naar iets kijken alsof ze het heel graag wil, wat ze daadwerkelijk kan zien.

Fout 3: boudoir fotografie met handen die niet logisch zijn

Van handen die tot vuisten gebald zijn tot handen die niet zichtbaar zijn omdat er een arm overheen ligt, tot handen die plat ergens op worden gelegd en daarom geen spanning er op hebben, er kan nogal wat misgaan bij boudoir fotografie. Laat in plaats daarvan een model interacteren met de omgeving: door de handen door het haar te halen of losjes ergens op te leggen.

Fout 4: het schieten met een 'dutch angle'

Persoonlijk weet ik niet of ik het helemaal eens ben met zijn vierde tip, maar hij geeft aan dat schuine kaders, ook wel 'dutch angles' genoemd, ervoor kunnen zorgen dat je niet precies weet of de foto nu horizontaal genomen had moeten worden. Volgens Michael Sasser kan dit tot verwarring leiden en als je recht schiet, lijkt het niet alsof ze net van het bed lijkt te vallen.

dutch angle in boudoir fotografie

Fout 5: het wegcroppen van ledematen

Je ziet wel eens voeten die net buiten het frame vallen, of een hand die er net buiten valt. Er zijn een aantal plekken waar het onlogisch is om weg te snijden: onder de knieën of ellebogen, of alleen de voeten of handen wegsnijden. Zorg ervoor dat de dingen die je buiten je frame laat logisch zijn en kloppen.

Fout 6: het optillen van de wenkbrauwen van je boudoir model

Veel mensen die beginnen met boudoir fotografie, laten hun modellen de wenkbrauwen optrekken. Ze denken dat dit zal zorgen voor een sexy uitstraling, maar niets is minder waar. Het zal ervoor zorgen dat het model een vreemde blik trekt.

Fout 7: het te dichtbij hanteren van een groothoek bij boudoir fotografie

Op het moment dat je een groothoek van dichtbij gebruikt, zal dit ervoor zorgen dat je model minder slank voor de dag zal komen dan je graag zou willen. Lees hierover ook ons volgende artikel over verschillende brandpuntsafstanden die je kan hanteren en de effecten van deze brandpuntsafstanden.

Fout 8: het schieten met verschrikkelijke props

Een laatste fout die volgens hem vaak wordt gemaakt door beginnende boudoir fotografen is het gebruiken van verschrikkelijke props, met name om geslachtsdelen te verbergen. Hij maakt bijvoorbeeld zelf een aantal foto's waarbij er tafeltennisbatjes voor de borsten van de vrouw worden gehouden. Volgens fotograaf Michael Sasser komt dit niet serieus over.

Bekijk de volledige video hieronder:

 

 

Heb jij zelf nog tips over boudoir fotografie?

Ben je zelf begonnen met het schieten van boudoir fotografie en heb je nog tips die je hierover met ons wil delen? Laat het ons weten in de comments.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke