Tilly Meijer: 'Soms wacht ik urenlang op hét moment'

Tilly Meijer: 'Soms wacht ik urenlang op hét moment'

dalindcy dalindcy 3066
Tilly Meijer is al veertig jaar hobbyfotograaf, sinds enkele jaren plaatst zij regelmatig foto's in onze lezersgallery. Ze maakt foto's van bruiloften, architectuur, natuur, maar vooral van dieren. Het werd eens tijd dat ze ons iets meer vertelt over haar voorliefde voor fotografie en dieren, waar zij haar inspiratie vandaan haalt en wat haar tips zijn.


Foto © Tilly Meijer

Beweging

Tilly kocht op haar negentiende haar eerste camera, toen nog een simpele Practica. 'Ik ben ooit begonnen met fotograferen, omdat ik urenlang naar een mooie foto kan kijken en dacht: dat wil ik ook!' Dieren vindt ze leuk, omdat ze altijd een uitdaging vormen. 'Iets dat beweegt is altijd moeilijker om te fotograferen dan iets dat stilstaat. Dieren zijn heel onvoorspelbaar', zegt Tilly. 'De beste manier om een dier te fotograferen is door gewoon veel foto's achter elkaar te maken met een korte sluitertijd. Liever teveel beelden dan te weinig.'


Foto © Tilly Meijer

Perspectief

Het moeilijkste aan fotografie is misschien wel het maken van een originele foto. 'Soms ga ik naar de dierentuin, maar ik duik ook regelmatig de natuur in', zegt Tilly. Het nadeel van het fotograferen in de dierentuin is dat je vaak maar vanaf één hoek het verblijf in kunt kijken. Het is dan lastig om een foto te maken die niet iedereen al gemaakt heeft. Tilly gaat regelmatig op haar buik liggen, zoomt in of gebruikt bijvoorbeeld een fisheye lens. Daarnaast is het gewoon een kwestie van heel veel geduld hebben. 'Regelmatig wacht ik urenlang op het perfecte moment voor het maken van een foto.'


Foto © Tilly Meijer

Apparatuur

'Ooit begon ik met een hele simpele camera van Practica, maar tegenwoordig fotografeer ik met een Nikon D300S en een Nikon D800e.' Tilly vindt haar apparatuur heel belangrijk. 'Met weinig apparatuur kun je ook hele mooie foto's maken, maar als je zoals ik al veertig jaar fotografeert, wil je vanzelf meer.' Maar wat als je weinig apparatuur hebt? Je moet dan vooral heel creatief zijn. Zo kun je bijvoorbeeld plastic folie over de lens van je camera spannen of je camera in een vaas leggen voor een leuk effect.


Foto © Tilly Meijer

Herkenbaarheid

De kunst van het fotograferen heeft Tilly zichzelf aangeleerd. 'Je leert het vooral door veel te doen. Ik heb heel veel foto's en die zijn echt niet allemaal even mooi. Dat is ook niet erg. Ik vind het belangrijk dat je je eigen stijl ontwikkelt. Dat mensen een foto van mij zien en denken: Die is van Tilly.' Het ontwikkelen van een eigen stijl kan erg lastig zijn, maar gebeurt volgens Tilly ook een beetje vanzelf. 'Een aantal jaar geleden besefte ik dat ik me teveel aan regeltjes hield. Sinds ik dat niet meer doe, zijn mijn foto's veel herkenbaarder.'


Foto © Tilly Meijer

Tilly's tips op een rij

  • Wees niet bang om veel foto's te maken. Liever teveel dan te weinig.
  • Heb geduld en geef niet op. Er zullen momenten komen dat je zonder mooie foto thuis zult komen, maar die momenten zijn ook leerzaam.
  • Heb je weinig apparatuur? Wees dan creatief met wat je hebt. Door plastic folie voor je lens te spannen of je camera in een vaas te zetten krijg je hele leuke effecten. (Ook leuk: In dit filmpje kun je zien wat je allemaal kunt bereiken met wat simpele IKEA-spullen).
  • Doe vooral je eigen ding! 'Regels' in de fotografie dienen als aansturing, maar soms kun je hele mooie plaatjes krijgen wanneer je die juist doorbreekt.