De beste camera-instellingen voor portretfotografie?
Als startende fotograaf vraag je jezelf regelmatig af welke instellingen het beste zijn voor het beste resultaat. Wanneer je je camera van de automatische stand haalt wil je natuurlijk weten wat de beste camera-instellingen zijn voor bijvoorbeeld portretfotografie!
Laten we beginnen met het feit dat de beste camera-instellingen eigenlijk niet bestaan. Dit komt omdat iedere fotograaf een eigen stijl heeft en daarnaast de omstandigheden bepalend zijn voor het uiteindelijke effect. We kunnen je aanraden om een portret op een groot diafragma zoals f/2.8 te maken zodat je een mooie scherptediepte in je foto krijgt en het model er echt uitknalt. Maar dit effect is afhankelijk van het brandpunt dat je gebruikt. Daarnaast zal je met de sluitertijd en ISO-waardes moeten gaan puzzelen om je foto juist te belichten.
Toch zijn er wel een aantal trucjes waarmee je de best mogelijke camera-instellingen voor portretfotografie kunt aanleren. Fotograaf Craig Beckta heeft een video gemaakt waarin hij je tips geeft voor het instellen van je camera voor portretfotografie.
Natuurlijk of studio licht voor portretfotografie
Ook bij de video van Craig is het belangrijk om in de gaten te houden of hij portretten maakt bij natuurlijk daglicht of met behulp van flitsers. Op basis daarvan kies je namelijk ook de juiste instellingen. Flitslicht kan extra licht in een donkere scene geven, maar verandert de uitstraling van jouw foto.
Bekijk de video hieronder:
Portretfotografie met Nikon 105mm-objectief
Hij fotografeert hier veelal met zijn Nikon D850 met zijn Nikon 105mm objectief met een diafragmawaarde van f/1.4. ‘Een algemene regel die ik graag wil benadrukken is dat je sluitertijd dubbel zo lang moet zijn als je brandpuntsafstand.’ De sluitertijd kan uiteraard langer zijn, maar dat is de minimale sluitertijd die je moet hanteren. Verder vindt de fotograaf het belangrijk dat je aan de slag gaat met een minimale waarde voor ISO, dan presteert de camera over het algemeen op zijn best. ‘Wil je scherpe foto’s, dan is het goed om te weten dat een foto vaak scherp is als je een diafragma hanteert dat twee tot drie stops hoger is dan het maximale diafragma. Als je ergens tussen de f/6 en f/11 zit, zit je bij de meeste camera’s goed,’ vertelt de fotograaf. ‘Het kan echter zo zijn dat je een ander diafragma wil hanteren, vanwege het effect dat je dan krijgt. Zelf maak ik vaak gebruik van f/1.4.’
Fotograferen op handmatige stand
Ben je nog maar net begonnen met fotografie en vind je het nog spannend om je camera van de automatische stand te halen? In deze video komen de basis tips aan het bod, waardoor het ineens niet meer zo eng is om je camera op de handmatige stand te zetten. Je zal zien dat je veel meer controle over je foto’s zal hebben wanneer je manuele instellingen gebruikt!
Lees ook: Welke portretlens leent zich het best voor naaktfotografie?