Volop voorjaar! Tips voor het fotograferen van dieren in de natuur

Christel  de Wolff 1696
Het is een andere lente dan anders, maar kijk naar buiten en je ziet de zon aanlokkelijk schijnen. De natuur komt tot leven, een fantastische gelegenheid om te fotograferen.

Vooral het vroege voorjaar, wanneer de bomen nog niet volledig in het blad staan, is perfect voor het vinden en fotograferen van dieren. Hieronder een aantal tips.

Weet wat je wil fotograferen en waar het zich bevindt

Verschillende dieren vertonen verschillend gedrag. Neem vogels; koolmezen hebben bijvoorbeeld de neiging om continue heen en weer te hoppen en een foto moet dus snel genomen worden. Kom je overdag een uil tegen, dan is de kans groot dat hij slaapt en heb je veel meer tijd om een standpunt te kiezen en je instellingen te maken. En wil je een foto van een flamingo maken, dan kun je in Nederland slechts korte tijd terecht bij het Zeeuwse Grevelingenmeer maar kun je aan het IJsselmeer lang wachten.

Wanneer je weet wat je zoekt en de gedragspatronen kent (migratie, winterslaap, paringstijd etc.) is de kans van slagen een stuk groter en kom je goed beslagen ten ijs.

Gebruik het licht

Fotografie betekent, niet voor niets, ‘schilderen met licht’. Veel natuurfotografen zweren bij de ‘gouden uren’; de periode net na zonsopgang en net voor zonsondergang waarin het licht een fijn sterkte en die warme tint heeft. Zeker op een zonnige dag kan het licht op het midden van de dag te hard zijn, wat zorgt voor een ‘verwassen’ effect dat weinig spannende foto’s oplevert. 

Wolken zorgen voor een natuurlijke softbox, maar alleen als er een continue bewolking hangt. De wisseling tussen zonlicht en wolken maakt het lastiger om klaar te staan voor het moment waarop je wil afdrukken. Mede daarom is fotograferen in RAW een aanrader bij natuurfotografie.

Ken je camera

Het lijkt een open deur, maar de meeste foto-waardige momenten waarop je wildlife tegenkomt, zijn kort. Niet meer dan een aantal seconden vaak. Zorg dus dat je weet wat de minimale sluitertijd is waarmee je een scherpe foto kunt maken met de lens die je bij je hebt. Weet hoe je snel de focuspunten kunt aanpassen en je de ISO een boost kunt geven.

Ook is het handig om van tevoren over de lensopening na te denken; een onscherpe achtergrond is mooi maar een te kleine scherptediepte maakt het moeilijk om precies op de ogen van een (bewegend) onderwerp scherp te stellen. Veel natuurfotografen schieten in ‘aperture priority mode’ (diafragmaprioriteit), omdat je vaak niet weet of je onderwerp in de zon of schaduw gaat zitten en je hem waarschijnlijk met je camera wil volgen. Met deze instelling heb je in elk geval steeds een goede belichting. Wanneer je alles nog moet uitzoeken op het moment dat een fotogelegenheid zich aandient, ben je te laat. Geloof me.

Juiste apparatuur: zoomobjectief en statief

Een mooie natuurfoto hóeft niet altijd met een telezoomobjectief gemaakt te worden. Soms is het prachtig om dieren in het landschap weer te geven. Maar zeker voor kleinere dieren geldt dat ze al snel verdwijnen in het geheel en het moeilijk is om de aandacht in je foto naar het onderwerp te leiden. Aangezien je vaak niet erg dichtbij kunt komen is een zoomobjectief een handige tool. Speel hiermee, want soms is het effect van een zwerm vogels vele malen sterker dan een foto van een enkel exemplaar.

Afhankelijk van lichtsterkte is een statief ook zeker een aanrader, om snel bewegende dieren scherp in beeld te krijgen en geen last te hebben van camerabeweging. Een foto van dieren in hun natuurlijke omgeving is vaak sterker wanneer er een vorm van oogcontact is. Probeer dus rekening te houden met de ooghoogte van het dier dat je wil weergeven. Soms betekent dit dat het statief op de laagste stand moet of de camera misschien wel op de grond staat. Tijgeren dus!

Een telezoon hoeft niet groot en zwaar te zijn. Onlangs bracht Tamron de meest compacte telezoom met een diafragma van f/2.8 uit. Dit objectief werkt fantastisch in combinatie met de Sony E-mount camera's. Wil je meer lezen over hoe je deze 70-180mm kunt inzetten in jouw toekomstige fotografie? Klik dan hier om ons artikel over de introductie te lezen. 

Bescherm je apparatuur

Omdat je vaak snel moet reageren en gefocust bent op het onderwerp, is de kans groot dat je een onhandige beweging maakt en ergens tegenaan stoot. Je zonnekap gebruiken is geen slecht idee, uiteraard om flares tegen te gaan maar ook ter bescherming. Zorg ook voor bescherming tegen de regen (ook voor de spullen in je tas). Geduld Natuurfotografie, zeker wanneer het gaat om dieren, vergt vooral erg veel geduld.

Wanneer je van tevoren goed hebt gekeken op welke plek je subject regelmatig komt is het een kwestie van opstellen en afwachten tot het naar jou toe komt. Een proces dat zich vaak vele malen dient te herhalen voordat er een goede foto bij zit. Soms kan een beetje lokvoer helpen, maar over het algemeen is het een zaak van engelengeduld. En een flinke dosis geluk.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel