De winter vastleggen met je smartphone

Redactie digifoto Starter 1988

De camera’s van smartphones beginnen tegenwoordig aardig dicht bij de kwaliteit van fotocamera’s te komen. Maar hoe ga je aan de slag met je smartphones in het winterse weer? Wij geven je een aantal tips waar je rekening mee moet houden als je op pad gaat. 

Nat en koud

Net als een camera, kan je smartphone ook niet goed tegen kou. Je hebt wel echt tempraturen van -20 nodig om je telefoon echt kapot te krijgen. Maar de accu van je telefoon is wel sneller leeg met de kou, net als bij een camera. Ook condens, wat ontstaat bij grote tempratuur verschillen, kan schadelijk zijn voor je telefoon. 

Tegenwoordig zijn de meeste smartphones (spat)waterdicht. Een paar sneeuwvlokjes of een regenbui kan je telefoon over het algemeen wel hebben. Let wel op dat er geen sneeuw of regendruppels op je camera zitten als je een foto wilt maken. Ondanks dat bedrijven zeggen dat smartphones er wel tegen kunnen, probeer contact met water wel zo veel mogelijk te vermijden. De bestendigheid van water kan namelijk verminderen door slijtage die je in de loop van tijd oploopt. Ook valt waterschade niet onder de garantie. 

Bescherm je smartphone dus goed. Bewaar je smartphone op een warme plek als je deze niet gebruikt. Hierdoor zal de batterij van je telefoon niet zo snel leeg gaan. Ben je echt van plan je telefoon actief te gebruiken in de sneeuw of regen, kies dan voor een waterdicht telefoonhoesje. 

Lees ook: Bescherm je camera tegen de kou 

Wit

De kans op sneeuw is natuurlijk altijd maar afwachten. En ondanks dat de kans klein is dat we sneeuw krijgen, kunnen we wel na denken over foto opties. Daarnaast kan door ijzel je omgeving ook aardig wit kleuren. Als je zo’n witte omgeving vast wil leggen kan het mooi zijn om het wit te breken door kleurrijke objecten. 

Een witte vlakte kan erg plat overkomen. Probeer daarom wat diepte te creëren in je foto. Zorg dus altijd voor een onderwerp in de witte omgeving in je foto. Dit kan je ook doen doormiddel van kleurrijke objecten, maar ook gebruik te maken van de natuur of een model. 

Wil je graag in de winter op pad gaan om foto’s te maken. Lees dit artikel voor wat extra inspiratie. 

Touchscreen handschoenen

Er is een groot nadeel aan fotograferen met je smartphone in de kou ten opzichte van met je camera. Met het koude weer heb je waarschijnlijk graag handschoenen aan. Maar niet met alle handschoenen werkt de touchscreen van je smartphone. Voor het fotograferen met een digitale camera hoef je geen scherm aan te raken om een foto te maken. Gelukkig is hier al wel een oplossing voor, handschoenen met speciale vingertipjes waarmee je wel gebruik kan maken van je touchscreen. Geen zorgen dat je koude handen krijgt tijdens het fotograferen dus. 

Tips voor fotograferen met je smartphone? Lees Creatief fotograferen met je smartphone

Bescherm je smartphone

Tegenwoordig kan je met veel smartphone camera’s ook zelf handmatig je ISO-waarde, diafragma en sluitertijd instellen. Dat is uitermate handig in lastige lichtomstandigheden.  Let er echter ten alle tijden op dat je je camera goed beschermt, dus óók je smartphone. Dat doe je natuurlijk door er voorzichtig mee om te gaan maar ook door gebruik te maken van goede accessoires. Heb jij bijvoorbeeld de nieuwste iPhone? Kijk dan eens naar de speciale iPhone 12 mini hoesjes.

Lees ook: Wanneer heeft een smartphone een goede camera?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie