Nikon Coolpix P1000
Nikon Coolpix P1000
Zelden was de naam Coolpix zo toepasselijk. Maar hoe cool het ook klinkt, in de echte wereld bestaan geen ideale camera’s dus je mag je afvragen welke compromissen Nikon is aangegaan om dit enorme zoombereik mogelijk te maken. De camera heeft een zoom die begint met een flinke groothoek (24mm equivalent) en die gaat tot een telebereik van 3000mm (equivalent). Dat is 125x terwijl de concurrentie niet verder komt dan maximaal 65x. 3000 mm is ook voor een professionele reflexcamera vrijwel onbereikbaar. De Nikon Coolpix P1000 is in dat opzicht ideaal: je heb één camera met ingebouwd objectief en daar kun je vrijwel alles mee doen.
2,6 miljoen beeldpunten
De Nikon Coolpix P1000 meet 146 x 119 x 181 mm en weegt 1415 gram met batterij en geheugenkaart. De 16 megapixel BSI-beeldsensor heeft ISO-gevoeligheden van 100 tot 1600 resp. 6400 ISO (PSAM-modi). Hij heeft een elektronische zoeker en maakt 4k films bij 30 bps en foto’s tot zeven bps en kan RAW-foto’s maken. Gemeten aan het echte brandpuntsafstand van vierenvijftig centimeter is de lengte van de camera met 14,6 cm (uitgezoomd) beperkt. Kijk je door de zoeker, dan word je aangenaam verrast door het uitstekende beeld, waarin je geen beeldpuntjes ziet. Van vertraging of andere nadelen is ook niets te bespeuren. De camera bestaat voornamelijk uit het objectief.
Praktijk en beeldkwaliteit
In het gebruik is de Nikon Coolpix P1000 erg eenvoudig, of je nu je kinderen thuis fotografeert of een leeuw op safari. Je schakelt hem in, kijkt door de zoeker en maakt een foto. Om de ontspanknop zit een knop waarmee je kunt zoomen. Om het objectief zit nog een grote ring waar je verschillende functies aan kunt toewijzen, ik koos voor belichtingscorrectie. Hij stelt snel scherp en slaagt er ook met de volledige automatische scherpstelling meestal in op de juiste onderwerpen scherp te stellen. Ook de belichting is vrijwel feilloos. Wie hogere eisen stelt, kan naar keuze alle of sommige instellingen zelf kiezen. Het is echter aan te bevelen om de ISO-gevoeligheid automatisch in te stellen, want door het enorme zoombereik heb je al snel hogere IS0-waarden nodig dan je zou denken. Dat kan echter, want de beeldkwaliteit bij 800 ISO is nog prima. 1600 gaat ook nog, daarboven wordt de ruis echt zichtbaar.
Na wat standaardfoto’s wordt het tijd de camera echt op de proef te stellen: met het objectief ingesteld op de kortste groothoekstand recht tegen de zon in. Je zou verwachten dat zo’n superzoom dan een vrij onbruikbaar beeld oplevert. Een beeld met veel reflecties en veel vals licht en een laag contrast. Maar er zijn nauwelijks reflecties te zien en het beeld is scherp en contrastrijk van hoek tot hoek.
Dierentuin
In de GaiaZOO kun je leeuwen bekijken zonder glas of gaas ervoor, een ideale situatie voor een teletest. De leeuwen houden zich helemaal aan de andere kant van het terrein verscholen in de schaduw. Maximaal inzoomend zie ik zelfs een vlieg op de neus van de leeuw zitten. De camera stelt ondanks de enorme vergroting snel scherp en ik slaag er meteen in een scherpe foto te maken. De sluitertijd bedraagt 1/125s! Dat is 24 x langer dan je zou gebruiken bij een 3000mm-equivalent zonder stabilisatie. Hier zien we ook meteen de kracht van deze camera: dankzij het uitstekende stabilisatiesysteem, weet de camera de ISO-gevoeligheid binnen de perken te houden. Minstens zo verbazingwekkend is dat het objectief een scherp en contrastrijk beeld produceert in de maximale zoomstand, ook aan de rand van het beeld. Technisch gezien is dat een zeer grote en knappe prestatie.
Het lijkt er kortom op dat Nikon een compromisloos goede camera gemaakt heeft. Is het ook een camera zonder nadelen? Nee. De camera heeft – net als alle andere superzoomcamera’s - een vrij kleine beeldsensor, ongeveer zes keer kleiner dan die van een professionele full frame camera. Dat kan ook niet anders, want alleen zo kun je zo’n camera relatief klein maken.
Conclusie
Deze camera is een vrijwel ideale uitwerking van het concept van de superzoomcamera. Het objectief is zelfs in de uiterste telestand uitstekend en de stabilisatie is vele male beter dan Nikon aangeeft. Wil je een superzoomcamera die altijd ver genoeg kan inzoomen, dan is de Nikon Coolpix P1000 ideaal.
Adviesprijs €1099,-
Info www.nikon.nl
Beoordeling Nikon Coolpix P1000
Getest in digifoto Starter 3.2018
+ Uitstekend objectief
+ Uitstekende stabilisatie
+ Prima elektronische zoeker