Begrijp apparatuur: het objectief

Amy Schutte 1022

Het objectief dat je gebruikt is van grote invloed op je foto, want het bepaalt bijvoorbeeld hoe groot en hoe scherp een onderwerp in beeld komt. Als je een DSLR of spiegelloze camera hebt aangeschaft, ben je wellicht voor de standaard kitlens gegaan. Maar waar bestaat zo'n objectief eigenlijk uit? We leggen je de basis uit.

Behuizing

De behuizing van het objectief is eigenlijk de kokervormige buitenkant. Hierin zit alle techniek en het glas van de lenzen. Er bestaan behuizingen van verschillende materialen. De goedkopere objectieven hebben vaak een plastic behuizing, duurdere soms van metaal. Bovendien zijn er water- en stofdichte behuizingen verkrijgbaar, vaak ook in het hogere prijssegment.

Lenselementen

Dit zijn de lenzen die zich in de behuizing bevinden. Deze zijn ongelofelijk belangrijk, want zij brengen de binnenvallende lichtstralen samen naar één punt, het brandpunt. Hier wordt dan een afbeelding gevormd, de foto. De lenselementen zijn meestal van glas en varieren in kwaliteit, ook vaak weer af te leiden aan de prijs. Het voorste lenselement kun je zien zitten, daar stop je je lensdop (of filters) voor. Hoeveel lenselementen er zijn en hoe ze zich tot elkaar verhouden is eigenlijk voor vrijwel elk objectief anders. Het heeft te maken met de brandpuntsafstand (dus zie je veel in je foto of wordt juist een klein deel erg vergroot). Een zoomobjectief heeft meer lenselementen dan een standaard objectief, dat één vaste brandpuntsafstand heeft. De elementen bewegen ten opzichte van elkaar om scherp te stellen.

Lensvatting

De lensvatting is de ‘aansluiting’ waarmee je een objectief aan je camerahuis bevestigt. De lensvatting is voor elk merk uniek. Overigens wil dat niet zeggen dat je alleen objectieven van hetzelfde merk als je camera kunt gebruiken. Er zijn lensfabrikanten, zoals Sigma en Tamron, die objectieven voor alle verschillende camerafabrikanten ontwikkelen. Ook zijn er adapters verkrijgbaar, waardoor je objectieven van een ander merk zou kunnen gebruiken.

Zoom ring

Deze zit alleen op zoom objectieven en is onderdeel van de behuizing. Door aan de ring te draaien zoom je in of uit: hiermee verander je dus de brandpuntsafstand.

Focus ring

De focus ring zit vaak direct naast de zoom ring. Hiermee kun je handmatig scherp stellen. Zowel objectieven met als zonder autofocus hebben een focus ring, want een objectief met autofocus is ook handmatig scherp te stellen. Door aan de ring te draaien verander je de afstand waarop de scherpte ligt. Hiermee zorg je dat het gedeelte van de foto dat jij scherp wilt hebben dat ook daadwerkelijk is. Je verandert hiermee niet de brandpuntsafstand.


Diafragmalamellen

Het diafragma, ook wel iris genoemd, bepaald hoeveel licht er wordt doorgelaten op de sensor van de camera. Je kunt de grootte instellen op de camera. Het diafragma lijkt rond, maar bestaat in werkelijkheid uit een aantal lamellen, meestal dun metaal. Ze worden elektronisch bedient, wanneer jij de instellingen verandert. Op oudere objectieven zit wel eens een diafragmaring, waarmee je de bladen meer open of dicht kunt zetten. De aantallen lamellen zijn afhankelijk van het objectief. Hoe meer lamellen, hoe mooier rond het diafragma. Dit zie je eigenlijk alleen terug wanneer er een onscherpe achtergrond is met lichtjes: deze nemen vaak de vorm van de lamellen aan. (Bokeh)

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy