Bokeh in macrofotografie
Macrofotografie geeft een inkijkje in een andere wereld. Tenminste, het is natuurlijk dezelfde wereld, maar we zien ‘m ineens heel anders.
Voor macrofotografie heb je een macro objectief, een voorzetlens of tussenringen nodig. Over het algemeen krijg je hiermee foto’s met een kleine scherptediepte, ofwel een mooi ‘bokeh’ effect.
Wat is bokeh
Bokeh is een wazige, onscherpe achtergrond. Het betekent ‘wazig’ in het Japans. Bokeh is eigenlijk hetzelfde als scherptediepte. Een kleine scherptediepte, dus waar de achtergrond zo wazig mogelijk is, bereik je door je diafragma zo ver mogelijk open te zetten. Dat betekent dat je kiest voor het kleinste f/getal. Dit kun je doen door je camera op diafragmaprioriteit te zetten (A of Av) en het diafragma met de hand in te stellen. Of je zet de camera helemaal op manual. De grootste diafragmaopening verschilt overigens per lens. Soms zul je je ISO hoger moeten zetten of je sluitertijd lager om een goede belichting te krijgen.
Bokeh in macrofotografie
Macrofoto’s hebben bijna altijd een ‘bokeh’ achtergrond, ofwel een kleine scherptediepte. Soms zelfs zo klein, dat je niet het hele onderwerp scherp kunt krijgen. Dit kun je oplossen door meerdere foto’s te maken, ook wel ‘bracketen’ genoemd. Je verlegt de scherpte in iedere foto iets. Door de foto’s later samen te voegen in een nabewerkingsprogramma als Photoshop, heb je je onderwerp scherp.
Aantrekkelijke bokeh
Veel mensen houden van de onscherpe achtergrond. Door het slim te gebruiken, kan het meer diepte aan je foto toevoegen. Wees kritisch op je achtergrond. Deze wordt weliswaar onscherp in de foto’s, maar is nog steeds van belang. Door je perspectief te veranderen (hoger of lager gaan met je camera) verandert de achtergrond ook. Of je kunt natuurlijk een andere hoek kiezen om je foto te maken.
Let op voor- en achtergrond
Bij een kleine scherptediepte moet je nauwkeurig bepalen waar de scherpte komt te liggen. De achtergrond wordt onscherp, maar de voorgrond ook. Hier kun je gebruik van maken, want een mooie onscherpe voorgrond kan een natuurlijk kader geven, waardoor je het onderwerp aanschouwt. Vooral wanneer je door planten of bijvoorbeeld gras fotografeert, kan dit een fijn doorkijkje geven en je foto interessanter maken.
Vermijd rommel
Zorg dat de achtergrond niet rommelig is. Zijn er bijvoorbeeld bloemen te zien in allerlei verschillende kleuren, dan worden dit gekleurde vlekken in de achtergrond. Felle kleuren trekken de aandacht, dus dit kan afleiden van het eigenlijke onderwerp van je foto. Wees dus kritisch.
Maak gebruik van dauw
Wanneer de planten of het gras bedekt zijn met dauwdruppels, kun je daar gebruik van maken. Zeker wanneer je fotografeert met tegenlicht, krijg je vaak een "schitterend" bokeh. Mooi!
Controleer je bokeh bij macrofotografie
Omdat je bij macrofotografie over het algemeen kleine onderwerpen fotografeert, hoeft de achtergrond ook geen groot oppervlak te beslaan. Je kunt deze dus ook prima een beetje naar eigen smaak ‘inrichten’. In de herfst kun je bijvoorbeeld bladeren om je onderwerp heen leggen. Zo krijg je een mooie, warme bokeh achtergrond. Je kunt ook takken neerleggen of juist ombuigen voor je foto. Probeer niets kapot te maken, je kunt altijd vanuit een andere hoek fotograferen als je een andere achtergrond wilt.
Enthousiast geworden? De mogelijkheden zijn eindeloos in macrofotografie. Gelukkig staat de nieuwe Digifoto Starter dan ook bomvol met tips! Zeker weten dat je nooit meer iets mist? Neem nu vast een abonnement.