Toepassingen van bracketing

Amy Schutte 3424
Bracketing is het maken van verschillende opnamen vanaf exact hetzelfde punt en met dezelfde compositie, maar één variabele verschilt. Het doel is om deze foto’s later samen te voegen (in bijvoorbeeld Photoshop) om een beter resultaat te behalen dan met één foto had gekund.

Klinkt ingewikkeld? Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van HDR. Hierin worden een aantal foto’s, meestal drie of meer, samengevoegd. De foto’s zijn hetzelfde, op de belichtingsinstellingen na. Bij 3 foto’s is er één goed belicht, één een stop overbelicht en één een stop onderbelicht. Door de onder- en overbelichte foto’s te maken, krijg je meer details in de schaduwen en de hooglichten. Het dynamisch bereik van je camera wordt hiermee vergroot.

bracketing, bracketen, HDR, focus stacking


HDR, exposure bracketing

We hadden het al over kort over HDR. Dit is een vorm van bracketing, ook wel exposure bracketing genoemd, Hierin neem je verschillende opnamen vanaf hetzelfde punt waarbij je de belichtingsinstellingen aanpast. Meestal gebruik je hiervoor de sluitertijd. Overigens hebben veel camera’s ook een exposure bracketing modus, waarbij de camera zelf de opnamen snel achter elkaar maakt. Je kunt dan zelf het aantal opnamen instellen en het verschil tussen de foto’s, in stops. Let op, één stop is op de meeste camera’s drie tikjes aan het wieltje voor sluitertijd.

Focus bracketing, of focus stacking

Soms is de scherptediepte van je foto heel erg beperkt, omdat je bijvoorbeeld het diafragma zo wijd mogelijk open moet zetten, omdat de foto anders te donker wordt. Of omdat je een macro objectief gebruikt, die sowieso een kleine scherptediepte heeft. Je kunt dan meerdere opnamen maken, ook weer vanaf een statief, waarbij je steeds de scherpte een klein stukje verlegd. Hoeveel opnamen je moet maken is afhankelijk van hoe klein de scherptediepte is. Werk stelselmatig, dus van voor naar achter  of andersom, zodat je geen stukjes mist.

bracketing, bracketen, HDR, focus stacking

Witbalans bracketing

Ook witbalans kun je bracketen. Het gebeurt minder vaak, maar het is vooral handig wanneer verschillende delen van je foto een andere kleurtemperatuur hebben. De automatische witbalans zal dan wat problemen hebben. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je natuurlijk altijd de witbalans aanpassen in de nabewerking, maar voor Jpg fotografen is bracketing een goede mogelijkheid.  Ook de mogelijkheid tot witbalans bracketing vind je in veel camera’s, in de instellingen van het menu. Je kunt ook hier het aantal opnamen invoeren, en het verschil in witbalans in Kelvin. Maar je kunt dit ook met de hand doen, door steeds de witbalans handmatig te veranderen.

Waar moet je op letten bij bracketing

  • De opnamen van de reeks dienen exact dezelfde compositie te hebben. Gebruik dus een statief of zet de camera op een stabiele ondergrond.
  • Indien er bewegende elementen in het beeld staan kan dit een vreemd effect geven na het samenvoegen. Dit ghosting effect kan met een fotobewerker automatisch gecorrigeerd worden, maar vaak blijft het toch zichtbaar.
  • Het aantal opnamen die je maakt hangt af van het verschil dat je wil overbruggen. Bekijk dus per geval wat je nodig hebt. Bij twijfel, maak meer opnamen. Je kunt altijd foto’s weglaten bij het samenvoegen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy