Louis Boutan, pionier van de onderwaterfotografie

Louis Boutan, pionier van de onderwaterfotografie

Fabienne Keijzer 1353
Onderwaterfotografie is tegenwoordig heel gebruikelijk, maar hoe is dit eigenlijk ontstaan?

Louis Boutan

Louis Marie Auguste Boutan was een Franse bioloog met een grote interesse voor het leven onderwater. In 1886 haalde hij zijn duikbrevet om zo zeedieren in hun natuurlijke omgeving te kunnen onderzoeken. Maar iets zat hem dwars. Hij moest en zou een manier vinden om zijn bevindingen te tonen aan de wereld boven water.

Samen met zijn broer, ingenieur Auguste Boutan, ging hij aan de slag. Het idee was om een onderwatercamera te creëren. Louis en Auguste waren niet de eersten met dit idee, William Thompson maakte in 1856 de eerste foto onder water met een camera aan een lange stok. De broers wilden het echter groter aanpakken. De heren begonnen in 1893 met de bouw van een luchtdichte container met een camera erin. Deze installatie kon hij een paar foto’s schieten tussen de 3,5 en 11 meter diepte. Louis Boutan was niet tevreden met het resultaat. De foto’s waren nogal donker. Ze moesten dus een manier vinden om te kunnen flitsen onderwater.

Flitser

In die tijd werd er gebruik gemaakt van zuurstof in combinatie met magnesium om een flits te maken. Dat zou onder water lastig worden. De eerste pogingen om te flitsen met behulp van een glazen pot mislukten dan ook. De ontsteking maakte een dikke rookwolk waardoor er geen goede foto genomen kon worden en het was ook nog eens levensgevaarlijk. De pot zou namelijk makkelijk kunnen exploderen door oververhitting.

Uiteindelijk kwam er een ontwerp waarbij er veilig kon worden geflitst én er scherpe foto’s gemaakt konden worden. De flitslamp werkte nu op alcohol en zat vastgemaakt aan een ton die gevuld werd met zuurstof. Een rubberen bolletje blies wat magnesium over de vlam om zo een flits te creëren. Op de illustratie hieronder kun je zien hoe dat eruit zag. 

Onderwaterfotografie - Louis Boutan

De eerste foto 

Het proces om een foto te nemen duurde een halfuur, maar het resultaat mocht er zijn. Hij was in staat om scherpe foto’s te nemen op 50 meter diepte. In 1899 maakte hij deze foto van zijn Roemeense collega-bioloog Emil Racovitza. Op het bordje in zijn handen staat “Photographie Sous Marine”, oftwel ‘’onderwaterfotografie”.

Onderwaterfotografie - Louis Boutan

En zo ging deze bioloog de geschiedenis in als pionier op het gebied van onderwaterfotografie. Inmiddels gaat het allemaal veel soepeler, iedereen kan het proberen. Lees hier hoe je de beste onderwaterfoto’s maakt.

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne