Gebruik zwart-wit kleurfilters

Amy Schutte 6118

Kleurfilters voor zwart-wit fotografie? Dat klinkt tegenstrijdig. Maar licht heeft alle kleuren van het kleurenspectrum, en bij zwart-wit fotografie worden al die kleuren omgezet naar monochroom. Maar wel in verschillende tinten.

Je kunt kleurfilters in sommige camera’s zelf toepassen. Je kunt in het menu, vaak bij ‘beeldstijl’, kiezen voor monochroom. Daar kun je ook vaak kleurfilters vinden, in verschillende kleuren. Maar je kunt ook fysieke kleurfilters voor je camera plaatsen. Je hebt de glazen filters die  je voor op je objectief schroeft, of kleurfilters in een filterhouder. Allen doen ze min of meer hetzelfde.

zwart-wit, zwart-wit kleurfilters, kleurfilters, monochroom

Wat doen kleurfilters bij zwart-wit

Een kleurfilter zorgt in er zwart-wit voor dat alle kleuren die overeenkomen met de kleur van het filter, heel helder worden weergegeven op de foto. Het filter laat namelijk het licht van die kleur passeren. Maar, het filter blokkeert juist de complementaire (= tegenoverliggende) kleur, die op zijn beurt dus heel donker wordt geregistreerd.

Geel kleurfilter

Wanneer je een geel filter gebruikt voor monochrome foto’s, krijg je extra contrast in het beeld. Geel maakt  de huid tinten lichter en de lucht donkerder, want blauw is een tegengestelde kleur van geel. Vooral bij bewolkte dagen geeft dit een mooi effect; de witte wolken blijven wit, maar de blauwe lucht wordt donkerder - en dus dramatischer - in je foto. In stadsfotografie kan dat een mooi contrast geven met gebouwen, maar ook bij landschappen kan het een toegevoegde waarde zijn.

zwart-wit, zwart-wit kleurfilters, kleurfilters, monochroom

Oranje kleurfilter

Oranje doet eigenlijk hetzelfde als geel, maar dan nog sterker. Soms kan het voor de lucht zelfs iets te sterk zijn, maar dat is een artistieke keuze. Een oranje kleurfilter wordt wel toegepast in portretfotografie, omdat het oneffenheden van het huid maskeert.

Rood kleurfilter

Met een roodfilter wordt de blauwe lucht zwart. Een enorm dramatisch, stormachtig effect voor je foto’s dus. Geen subtiele toevoeging van contrast, maar echt drama in je foto. Tot nu toe zijn de filters dus oplopend in het toevoegen van contrast en drama aan het beeld. Bovendien zijn ze ook oplopend in de reductie van licht dat je sensor bereikt. Je zult dus wat belichtingscompensatie moeten toepassen, het sterkst bij een roodfilter (wel tot 2 stops) en het minst bij een geelfilter (minder dan een stop).

zwart-wit, zwart-wit kleurfilters, kleurfilters, monochroom

Groen kleurfilter

Een groenfilter laat groen licht door, waardoor gebladerte en bomen oplichten. Dit filter werkt dus goed wanneer je natuur fotografeert, of bij landschappen wanneer je de nadruk op het groen wil leggen.

Blauw kleurfilter

Deze wordt waarschijnlijk het minst toegepast in de praktijk. Het blauwfilter doet het tegenovergestelde van de gele, oranje en rode kleurfilters. Het maakt die warme kleuren donkerder en licht de koele, blauwe tinten op. In mist kan het een mooi effect geven.

In de nabewerking kun je nog steeds kleurfilters toepassen. Het effect is hetzelfde, en in principe geeft het je meer mogelijkheden want je kunt een filter altijd weer verwijderen wanneer het resultaat niet naar je wens is. Maar, voor degenen die het leuker vinden om met filters te werken en in-camera de foto af willen maken, zijn kleurfilters leuk om mee te werken.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy