Tips! Reportagefotografie
Reportagefotografie is het vastleggen van een gebeurtenis of evenement met een verhaal. Maar hoe geef je precies een logische samenhang aan dat verhaal? En hou je je aan een bepaald thema, of laat je zoveel mogelijk variatie zien in het verhaal?
Het fotograferen van een evenement of gebeurtenis klinkt niet zo lastig, maar het daadwerkelijk documenteren met een goede verhaallijn, is toch niet zo makkelijk als je in eerste instantie zou verwachten.
Voorbereiden
Een goede voorbereiding is ook bij reportagefotografie het halve werk. Bedenk dus van te voren vast wat je straks allemaal tegen kunt komen. Maak een lijstje met de foto’s die je sowieso wilt maken, de belangrijke momenten. Je kunt niet altijd van te voren weten wat er gaat gebeuren, maar je kunt jezelf wel zoveel mogelijk voorbereiden. Zorg dan ook dat je ruim op tijd aanwezig bent om de locatie vast te bekijken en eventueel vast wat kunt instellen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de ene plek erg licht is en de andere donker. Dan kun je vast kijken welke instellingen je op beide plekken moet gebruiken, dit scheelt later weer tijd. Controleer tijdens het fotograferen regelmatig je instellingen. Het is zonde als je er achteraf achter komt dat de instellingen niet goed waren en daardoor een deel van je foto’s is mislukt.
Verhaal
Veel fotografen maken een prachtige serie foto’s, maar het verhaal mist. Het is meer een opsomming van beelden. Ondanks dat men de techniek onder de knie heeft, mist er toch wat in het geheel. Bij reportagefotografie is juist dat verhaal zo belangrijk. Een handige tip: kies een thema waarin je de hele serie gaat fotograferen. Het klinkt heel simpel, maar zo ga je veel doelgerichter fotograferen en heb je meer aandacht voor een bepaald onderwerp. Met een bepaald thema in je achterhoofd, is het later ook veel makkelijker om een samenhangend geheel te maken. Fotografie een taal die men in elk land begrijpt. Je hebt geen woorden nodig bij een serie met een goed verhaal, zorg dus dat het verhaal duidelijk is. Bepaal ook van te voren de stijl waarin je gaat fotograferen. Kies voor een stijl die past bij jouw thema. Ga niet als je een heel romantische serie wilt maken, alles heel strak en clean fotograferen, want dan wordt het een vreemd geheel. Denk dus goed na over wat bij elkaar past.
Onopvallend
Net als bij straatfotografie is het ook bij reportagefotografie belangrijk dat je niet opvalt. Straatfotografie kan in die zin ook eigenlijk een soort van reportagefotografie zijn. Draag daarom dan ook bij reportagefotografie geen opvallende kleding en zorg dat je niet teveel aandacht trekt. Tijdens evenementen is het lastig om als fotograaf niet de aandacht te trekken, omdat mensen dan graag op de foto gaan, maar probeer er toch voor te zorgen. Je krijgt vaak de mooiste foto’s in je reportage als mensen niet poseren. Onopvallend zijn, hoeft niet te betekenen dat je je moet verstoppen. Soms helpt het om juist met de mensen te praten. Wees sociaal en zorg dat ze jou als iemand van de groep zien. Men vindt het dan minder erg als je onverwachts een camera in hun comfortzone steekt. Zorg ook dat je blijft bewegen. Doe je dat niet, krijg je al gauw een stijf effect in de serie en veel dezelfde foto’s.
Apparatuur voor reportagefotografie
Zorg ervoor dat je je apparatuur op orde hebt, bij reportagefotografie kun je namelijk niet erg lang de tijd nemen. Je moet dat ene moment weten te fotograferen. Zorg dat je twee camera’s tot je beschikking hebt. Het meest ideale is het natuurlijk als het dezelfde camera is, of in elk geval van hetzelfde merk. Zorg ook dat alle instellingen hetzelfde zijn op beide camera’s. Wat handig kan zijn bij het gebruik van een tweede camera, is dat je er een andere lens op zet. Dan kun je snel wisselen tussen het maken van verschillende foto’s. Belangrijk is ook dat je genoeg accu’s bij je hebt en dat deze natuurlijk allemaal opgeladen zijn. Dit geldt ook voor geheugenkaartjes, zorg dat je er voldoende hebt en dat ze leeg zijn.
Assistent
Bij het maken van een reportage kan het heel handig zijn als je een assistent bij je hebt. Niet alleen is een extra paar handen handig bij het dragen van de spullen en het assisteren bij het maken van de foto’s, maar het kan ook erg handig zijn als je assistent ook foto’s maakt. Zo heb je de belangrijke momenten altijd in beeld en soms van meerdere hoeken.
Experimenteer
Natuurlijk wil je eerst de foto’s maken die echt belangrijk zijn voor jouw serie, maar als je die hebt, is wees dan ook niet bang om te experimenteren. Kies bijvoorbeeld eens een ander standpunt of pak eens een compleet andere lens. Dit kan leuke resultaten opleveren!
Bewerking
Je bent klaar met fotograferen, maar dat wil nog niet zeggen dat je serie ook daadwerkelijk af is. De bewerking kan bij reportagefotografie nog een belangrijke rol spelen. Het is mooi als straks je serie een geheel is, belangrijk is dus dat je voor een bewerking kiest die bij alle foto’s past. Dit hoeft niet per se te betekenen dat je moet kiezen tussen kleur of zwart/wit, een combinatie is best mogelijk. Maar het contrast, de helderheid, de scherpte, etc. zijn eigenschappen die bij alle foto’s kunt toepassen om hetzelfde sfeertje te krijgen, ongeacht of de foto nou in kleur is of niet. Sterker nog, wat afwisseling in kleur kan vaak erg goed uitpakken! Schiet je serie altijd in RAW, dit geeft veel meer mogelijkheden in de nabewerking en de kwaliteit blijft op die manier het beste bewaard.
Lees ook: Tips voor zwart-witfotografie