Basis fotografie hacks voor creatieve foto's
Of je nu net begint met fotografie en op zoek bent naar het maken van creatieve foto's met een beperkt budget of een ervaren fotograaf bent die op zoek is naar een beetje out-of-the-box denken voor zijn fotografie. Met deze fotografie hacks til je jouw werk naar een ander niveau.
Fotograaf Pav heeft verschillende kleine hacks bij elkaar in een video gezet. De hacks die Pav in de video deelt kunnen helpen bij fotografie maar ook bij videografie. Met behulp van alledaagse items kan Pav onder andere mooie bokeh creëren met behulp van die kerstverlichting die je net weer hebt opgeborgen van de feestdagen.
Bekende hacks
Een andere tip die hij voorstelt, is het gebruik van het scherm van een telefoon voor reflecties. Hoewel ik zelf soms gebruik maak van telefoonschermen en computerschermen als geïmproviseerde achtergrond, is het ook een goed idee om het een als reflecterend oppervlak te gebruiken in je foto's. Echter zijn telefoonschermen erg klein waardoor je niet met te grote onderwerpen kan werken. In de video worden ook wat bekende hacks genoemd zoals het maken van een vormpjes in je bokeh. Mocht je dit nog nooit hebben gedaan, raden we dit zeker aan. Naast deze hacks noemt er Pav nog meer in zijn video.
1. Gebruik een boek
We beginnen met een videografie hack waarmee je heel makkelijk je camera kan verplaatsen in een vloeiende beweging. Boeken glijden in een vloeiende beweging over een oppervlak. Wanneer je je camera op een boek legt en je beweegt het boek, krijg je mooie beelden zonder te afleidende bewegingen.
2. Lichtinval
Schijn met een zaklamp vlak lang de camera om een unieke lichtinval vast te leggen. Probeer verschillende hoeken uit en kijk wat het beste effect geeft voor jouw foto's. Combineer dit met bijvoorbeeld kerstlichtjes in de achtergrond. Nog meer uitbreiden? Combineer het dan ook met bokeh in een zelfgekozen vorm.
3. Schiet door dingen heen
Fotografeer je onderwerp door een glas heen voor een dromerig effect. Het glas reflecteert ook licht wat de foto een mooie sfeer geeft. In de video fotografeert Pav zijn onderwerp door een opgekrulde bladzijde van een boek. Boven op het boek legt hij nog wat kerstlichtjes. Hierdoor krijg je een mooi lichtgeven doorkijkje.
4. Beweeg met je licht, niet met je camera
Gebruik een lampje om de schaduwen en de lichtinval op het onderwerp makkelijk te kunnen veranderen. Probeer ook hier verschillende hoeken uit en kijk wat het beste past bij hetgeen dat je wilt bereiken met je foto.
Lees ook: Diafragma: Hoe werkt het?