Zonder filter een lange sluitertijd gebruiken
Wanneer je een foto wil maken met een lange sluitertijd, wordt aangeraden om een filter te gebruiken. Maar nu is dat niet meer nodig, met behulp van deze tip van Joshua Cripps.
Gebruik van een filter
Het gebruik van een filter wanneer je met lange sluitertijden fotografeert, is voor de meeste fotografen vanzelfsprekend. Met een filter voorkom je dat je foto overbelicht wordt door bijvoorbeeld de zon die doorbreekt tijdens het maken van je foto. Omdat filters best prijzig kunnen zijn, leggen we je uit hoe je kunt fotograferen met een lange sluitertijd, maar zonder filter.
- Zet je camera op een statief
- Zet de fotostand op continu hoog (CH op Nikon)
- Gebruik een draadontspanner of afstandsbediening
- Ga in het menu van je camera op zoek naar de multiple exposure mode (meervoudige belichting) en schakel die in. Nikon gebruikers moeten Auto Gain aanzetten, Canon gebruikers moeten de Multiple Exposure aanzetten en vervolgens de multi-belichting op gemiddeld zetten.
Nadat je deze instellingen hebt gekozen, kun je aan de slag.
Hoe werkt het?
Door deze techniek te gebruiken, krijg je hetzelfde effect als wanneer je met een lange sluitertijd fotografeert. Stel, je wilt een waterval fotograferen met een sluitertijd van 30 seconden. Met de zojuist uitgelegde instellingen maakt je camera eigenlijk 30 opnamen van iedere seconde. Je camera maakt daar uiteindelijk een beeld van wat hetzelfde effect heeft als een foto met een sluitertijd van 30 seconden. In onderstaande video legt Joshua Cripps uit hoe het precies in zijn werk gaat.