3 tips om jouw straatfotografie te verbeteren

Redactie digifoto Starter 1777

Straatfotografie kan erg moeilijk zijn. Het dagelijkse leven vast leggen maar toch op een manier dat het interessant is voor een ander om naar te kijken. Een goede foto maken is één ding, maar je moet dit ook op een goede manier weten aan te pakken. In dit artikel delen we 3 tips om je straatfotografie te verbeteren.

Bij straatfotografie is het de kunst om de dagelijkse gebeurtenissen op straat mooi vast te leggen. Maar het is vaak druk op staat en er gebeurt van alles. Je moet dus altijd klaar staan en goed weten hoe je op situaties moet reageren.  

Neem je tijd

Bij straatfotografie moet je soms snel handelen. Toch is er een verschil tussen snel zijn en efficiënt zijn. Vaak wanneer er een mooie foto mogelijkheid zich voordoet, wil je zo snel mogelijk, zo veel mogelijk foto’s maken. Foto’s vanuit verschillende standpunten en met verschillende instellingen. Je wil alles proberen om er zo voor te zorgen dat je geen foto mist. Dit resulteert in veel foto’s maar niet per definitie in goede foto’s. 

Het is veel beter om de tijd te nemen tijdens het fotograferen. Wanneer je fotomomenten ziet, analyseer deze en bedenk je wat je wilt vastleggen. Door een plan te maken, kan je gericht aan de slag en heb je minder kans op slordigheid foutjes. Kortom je hebt meer kans op goede foto’s. 

Een doel met je fotografie

Voor je op pad gaat is het handig om voor jezelf een plan te maken. Bedenk je bijvoorbeeld waar je wilt fotograferen, wat voor onderwerpen en wat voor licht je wilt vast leggen. Door te werken met een doel, zal je je fotografie skills sneller ontwikkelen. 

Wanneer je in eerste instantie geen doel hebt met je fotografie, kan je ook jezelf een opdracht geven door je eigen projecten te bedenken. Maak bijvoorbeeld foto’s aan de hand van een bepaald kleurenschema of kies een onderwerp. Hierdoor wordt fotografie weer een uitdaging en ontwikkel je je fotografie skills. 

Werk niet resultaat gericht

Probeer tijdens het fotograferen niet te veel over het resultaat na te denken. Met het idee van een perfecte foto maken, wordt fotografie een stuk minder leuk. Straatfotografie is om je heen kijken en spontane situaties vastleggen. Wanneer je resultaat gericht op pad gaat ben je te veel op zoek naar dat ene plaatje. Hierdoor geniet je niet van je omgeving en wordt fotografie minder leuk. 

Af en toe is het goed om op pad te gaan en gewoon alles vast te leggen. Maak eens foto’s van een ander onderwerp dan gewoonlijk. Maar heb vooral plezier in wat je doet. 

Meer fotografie tips?

   

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie