Zelfvertrouwen als fotograaf
Het bekijken van het werk van andere (en professionele) fotografen kan er nog wel eens voor zorgen dat je een beetje zelfvertrouwen kwijt raakt: het werk van anderen is (lijkt) zoveel creatiever en beter. Hoe hou je het vertrouwen in jezelf en je eigen werk?
Richt je op je sterke kanten om je zelfvertrouwen een boost te geven
Elke fotograaf heeft dingen waar hij/zij goed in is, en dingen die hij/zij niet zo goed onder controle heeft. Misschien ben je heel erg goed in het maken van een aantrekkelijke compositie, maar is je technische kennis over de camera en de instellingen (nog) niet zo groot. Dat geeft niet, maar richt je niet op wat je níet weet. Fotografie is constant in ontwikkeling, je kunt nooit alles weten. Bovendien is het gedeeltelijk ‘wetenschap’, maar ook gedeeltelijk ‘kunst’. Niet alles ligt helemaal vast. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je doen wat ze in het bedrijfsleven regelmatig uitvoeren: een ‘SWOT analyse’. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Je kunt hiermee in kaart brengen wat je sterke punten zijn, je zwakke punten, waar kansen liggen (wat kun je nog bijleren) en waar bedreiging op de loer ligt (jezelf onzeker laten maken door het vergelijken met foto’s van anderen). Overigens hoeft dat niet alleen puur op fotografisch vlak te zijn. Ben je bijvoorbeeld heel erg goed in mensen op hun gemak stellen? Dan is dat ook een kwaliteit die van pas komt in fotografie.
Stap voor stap beter worden
Nu heb je ook in kaart gebracht waar je minder sterke punten liggen, en waar de kansen liggen. Hier kun je natuurlijk iets mee doen. Maar niet in één keer. Denk rustig na over wat jij echt belangrijk vind. Heb je er wat aan om je die technische kennis bijvoorbeeld helemaal eigen te maken? Of wil je alleen maar meer weten over de belichtingsinstellingen van de camera, en is de rest voor nu niet zo belangrijk? Maak een stappenplan en kijk wat haalbaar is. Je kunt niet alles in één keer doen, maar je kunt wel gaan oefenen aan de dingen die je graag zou verbeteren. Misschien kun je een cursus volgen, boeken lezen of op YouTube naar specifieke tutorials zoeken. Heb wel geduld met jezelf, sommige dingen hebben wat tijd nodig voor je het volledig onder de knie hebt.
Te competitief is niet goed voor je zelfvertrouwen
Natuurlijk is het goed om foto’s van andere fotografen te bekijken. Maar als je net een paar weken bezig bent met je eerste DSLR heeft het weinig zin om je foto’s te vergelijken met het werk van een National Geographic fotograaf, om waar wat te noemen. Zij hebben jaren ervaring. Maar ook zij zijn ooit begonnen met hun eerste camera. Gezonde competitie is goed, maar vergelijk jezelf met fotografen van je eigen niveau. Wel kun je van pro’s leren: welk standpunt kozen ze? Hoe zijn ze met het licht omgegaan? Houd in je achterhoofd dat professionele fotografen vaak ook erg goed zijn in nabewerken, of zelf professionele retoucheerders voor hen hebben werken. Dat kan verwarrend zijn!
Onthoud waarom je fotografie zo leuk vind
In het begin was je waarschijnlijk enorm blij met de foto’s die je maakte. Het moment dat je ze op de computer zette en voor het eerst op het ‘grote scherm’ kon bekijken had iets magisch. Hoe meer je leert, hoe kritischer je wordt. Je ziet meer fouten; de foto’s die je in het begin fantastisch vond, vind je nu misschien helemaal zo goed niet meer. Maar ga in je hoofd af en toe eens terug naar het begin. Wat maakte je zo enthousiast? Probeer dat gevoel af en toe op te roepen, zodat je weer enthousiast kunt worden over je eigen werk en je zelfvertrouwen een boost krijgt!