Insecten van heel dichtbij

Insecten van heel dichtbij

Senta Bemelman 4943

Macrofotografie gaat gepaard met close-ups. Insecten zijn geliefde modellen. Ook fotograaf John Hallmén plaatst de kleine beestjes voor zijn fotoshoot, waar insecten van heel dichtbij worden gefotografeerd.

Harige pootjes en grote, rasterachtige ogen. Dit beeld krijg je bij de meeste insecten zoals vliegen of wespen. In de fotoserie van John Hallmén zie je de beestjes van heel dichtbij, misschien zelfs té dichtbij.  Je kan de haartjes bijna tellen!

John Hallmén

Fotograaf John Hallmén heeft zichzelf het vak aangeleerd en is vanuit een passie voor insecten gegroeid in de macrofotografie. Wat begon als een interesse op jonge leeftijd, mondde uit in een hobby die op gegeven moment zoveel tijd in beslag nam dat hij zijn beroep ervan maakte. Kijk op zijn website voor meer  gave foto's. 


 

Gear

Maar wat kun je het beste gebruiken voor macrofoto’s? Volgens John werkt een primelens het beste. Dit is een lens waarmee je niet kunt in- of uitzoomen, je hebt een vaste brandpuntafstand. Met een omkeerring (ook wel reverse adapter genoemd) voor je lens kun je deze omgekeerd op je camerabody gebruiken. Door het omkeren krijg je een groter afbeeldingsformaat omdat de sensor nu andersom dan gebruikelijk projecteert. Kijk bijvoorbeeld op de onderstaande foto hoe dit werkt. Normaal vangt het uiteinde van je lens grote objecten en het deel dichtbij de sensor een verkleind beeld.


Digital Photography School

Als je een omkeerring gebruikt, gebeurt het tegenovergestelde. Een omkeerring is een goedkope oplossing voor betere, sherpere macrofot's en daarom geliefd onder fotografen. Wil je een omkeerring scoren? Kies dan bijvoorbeeld voor dit exemplaar als je een Nikon camera hebt. Let wel goed op de afmeting van je lens! 

Bekijk hieronder een videotutorial waarin een omkeerring wordt gebruikt!


Foto's: John Hallmén

 

afbeelding van Senta Bemelman

SentaBemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSenta