Wat is microfourthirds (MFT) precies?

Redactie digifoto Starter 6086
De sensor van je camera, en de grootte van die sensor, hebben invloed op de beeldkwaliteit van je foto’s. Zo ook de micro fourthirds sensor. Hoe zit dat?

Sensors zijn belangrijk voor digitale camera’s, het is eigenlijk de vervanger van film (het fotorolletje) uit de digitale tijd. Hier wordt het licht naar toe gezonden, en verwerkt tot een beeld: de foto. Er zijn verschillende afmetingen, waar micro fourthirds er één van is. Hoe zit het?

Sensors

Er zijn een aantal gangbare sensors op de markt voor digitale camera’s Het verschil zit hem in de letterlijke, fysieke afmetingen van de sensor. Een micro four thirds, of MFT sensor is 18 mm × 13.5 mm. Een APS-C sensor, de meest gangbare sensor in instapmodellen DSLR’s, is 23.6mm bij 15.8mm. Het grootste (en duurste) is de fullframe sensor, die daadwerkelijk net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. De afmeting van de sensor heeft invloed op de beeldhoek, beeldkwaliteit maar bijvoorbeeld ook op de grootte van de camera.

Wat is Micro Fourthirds?

Micro fourthirds is voortgekomen uit het eerder ontwikkelde fourthirds systeem, dat voor DSLR camera’s was. Dat systeem was nieuw en volledig digitaal. De objectieven zijn toegesneden op het gebruik van deze beeldsensors. De gegevensuitwisseling tussen objectief en camera is volledig elektronisch; zo zijn er bijvoorbeeld geen mechanische koppelingen voor diafragma of scherpstelling. De Micro Four Thirds standaard is een uitbreiding op de Four Thirds standaard en is in het leven geroepen om iets te doen aan het gewicht en de afmeting van de Four Thirds standaard. MFT wordt voornamelijk gebruikt in systeemcamera’s en zorgt voor een kleinere registerafstand: hierdoor is de afstand tussen de (metalen) bevestigingsring van de camera tot de sensor (of vroeger film) in de body kleiner. 

Aspect ratio van Micro Fourthirds

Waar komt de naam dan vandaan? Deze sensors hebben een aspect ratio (beeldverhouding) van 4:3. Je kunt deze overigens vaak wel veranderen in de instellingen van de camera, maar in wezen crop je dan meestal iets van het beeld af. De meeste andere systemen hebben een beeldverhouding van 3:2. 

Wat zijn de voordelen?

De sensor van het micro fourthirds systeem is kleiner. Dat betekent dat deze sensors in principe minder beeldkwaliteit leveren, wat je bijvoorbeeld merkt in het donker. Bovendien heb je een extra grote cropfactor. Wat zijn dan de voordelen:

  • Kleiner - Vergeleken met de normale DSLR’s is een Four Thirds en zeker een Micro Four Thirds camera veel kleiner en lichter. Dit maakt ‘m handelbaarder en makkelijk mee te nemen onderweg.
  • Een extra crop factor -  De sensor is klein en heeft een grotere crop factor dan de DSLR’s van bijvoorbeeld Nikon, Canon of Sony. Dat lijkt een nadeel maar het kan ook een voordeel zijn. Een 200mm zoomlens in 35mm termen een 400mm lens oplevert op normale full frame DSLR’s; veel meer zoom dus.
  • Kleinere en lichtere objectieven - De 2x crop factor betekent dat de lenzen veel kleiner en lichter zijn en nog steeds dezelfde range kunnen opleveren als die van traditionele camera’s;
  • Goedkoper: De camera’s en lenzen zijn goedkoper dan die van de concurrenten. De prijs/kwaliteit verhouding is erg hoog.
  • Veel mogelijkheden: ondanks de kleine afmeting, hebben ze minimaal zoveel mogelijkheden aan boord als een reguliere DSLR. Je krijgt alle features in een kleinere behuizing.

Of een micro fourthirds iets voor jou is, is persoonlijk. Het is wat onbekender, maar kan zeker de moeite van het ontdekken waard zijn!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie