Meer dan een selfie

Originele zelfportretten maken?

Christel de Wolff 1615
Het maken van een zelfportret is niet het makkelijkste om te doen en wanneer je een zelfportret maakt denk je al snel aan een selfie. Dit kan leuker! Met deze inspiratie tips maak je de leukste zelfportretten.

Onze perceptie van een zelfportret is door de komst van sociale media behoorlijk veranderd. Denken we aan een zelfportret, denken we al gauw aan een selfie. Toch doen we daarmee het genre tekort. Een zelfportret is zoveel meer dan het poseren voor een spiegel met je telefoon in je hand. Maar ook als je wel gaat voor deze klassieke 'selfie', kun je nog alle kanten op. Check de tips en werkwijzen in de video hieronder maar eens! 

Of het nu voor persoonlijke sociale media is of voor je beginnende fotografie bedrijf. Uiteindelijk heb je een goede foto van jezelf hebben. Dit kan je doen door iemand anders de foto te laten maken, maar je kan net zo goed een zelfportret te maken. In de video legt Brandon Woelfel uit hoe hij zijn zelfportretten maakt.

Om te beginnen is elke soort camera goed zolang er maar een timer op zit of dan je hem op afstand kan bedienen. Dus ook de camera van je smartphone werkt hiervoor. Wanneer je gaat fotograferen is het verstandig om een statief te gebruiken of een andere stabiele ondergrond. In de video vertelt Woelfel over de wiebelige stapel van kussens. Dit is het laatste wat je moet doen om je camera ergens op te zetten. Zet je camera in plaats daarvan op een kastje of maak een zelfportret op de manier hoe Woelfel in zijn eerste idee uitlegt.

Zelfportret via de spiegel

Bij het maken van een zelfportret via de spiegel heb je geen statief of gevaarlijke stapel van kussens nodig. Je houdt simpelweg de camera in je hand en fotografeert jezelf via de spiegel. Dat is zo gedaan natuurlijk en daarom laat Woelfel ook een manier zien om het leuker en creatiever te maken. Hij hangt de spiegel vlak voor het raam op om het beste licht te krijgen en gebruikt kerstlichtjes om het nog leuker te maken en zorgen voor een mooie bokeh.

Kleurrijke zelfportretten met timer

In de video gebruikt Brandon Woelfel borden die hij heeft gekocht bij de hobbywinkel. Deze borden hebben een regenboog reflecterend effect wanneer er licht op komt. Daarnaast zet Woelfel nog wat planten om zich heen om het beeld interessanter te maken. Ook heeft hij een kleine draagbare LED-lamp waarmee hij gekleurd licht op zijn gezicht schijnt. Hij stelt zijn camera zo in dat hij negen foto's per seconden maakt met een timer van 3 seconden. Wat betreft het focussen, heeft hij een automatische gezichtsherkenning ingesteld. Wanneer je camera dat niet heeft is het nog steeds mogelijk om de focussen. Zet bijvoorbeeld een plant neer waar je op gaat focussen. Haal de plant weg en ga zelf op de plek van de plant zitten of staan. Dit is wel wat lastiger maar na wat oefening zal het werken.

Sommige camera's zijn geoptimaliseerd voor zelfportretten, bijvoorbeeld de Fujifilm X-A3, die ook nog eens voorzien is van een functie om huidtinten op te lichten

Maak een zelfportret met een van deze inspiratie tips en upload hem in onze gallery.

Lees ook: Cyaan en magenta hoofdrol in neon portretten

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel