Vijf te gekke binnenlocaties voor fotografie

Amy Schutte 1025

Het regent! En als je geen zin hebt om naar buiten te gaan, ben je nu dus aangewezen op binnenlocaties voor fotografie. En dan is het ook weleens leuk om verder te gaan dan je eigen huiskamer. Wij hebben tips!

Zeker wanneer je portretten fotografeert, kun je je gemakkelijk verplaatsen. De locatie is dan meer een achtergrond, maar wel één die je kunt gebruiken voor de foto’s, ze kunnen bijdragen aan het verhaal.

Schoolgebouwen

Kleine tafeltjes en stoeltjes, kleurrijke wanden en schoolborden (als die inmiddels niet allemaal vervangen zijn door digitale whiteboards); scholen geven veel mogelijkheden voor je shoot. Klaslokalen hebben vaak veel licht en er zijn verschillende settings te bedenken voor je fotografie. Vooral wat oudere schoolgebouwen zijn te gek, kijk daarvoor in kleine dorpjes ver van de randstad.

Gymlokalen

In het verlengde van schoolgebouwen kun je kijken naar gymzalen. Ook hier werken vooral de oude, beetje vintage aandoende kleuren heel goed. Gebruik de toestellen als het paard en de bok. En er zijn talloze creatieve portretten te bedenken met het gebruik van matten en/of een trampoline.

Bibliotheken of boekenwinkels als binnenlocaties

Grote boekenkasten zijn heerlijk om naar te kijken. Ze zijn niet alleen kleurrijk, maar de belofte van alle verhalen geven het een prettige sfeer. Niet voor niets hebben veel mensen een boekenkast in de woonkamer. Er zijn prachtige bibliotheken, maar ook schitterende boekwinkels zoals boekhandel Dominicanen in Maastricht, die is gebouwd in een oude kerk. Te gek voor een duistere, Harry Potter achtige shoot!

Wasserette

Hiervoor moet je juist wel weer naar de stad, maar ze zijn er nog: wasserettes. Sterker nog, de vintage aandoende Amerikaanse stijl laundromat is in opkomst. Maak eens foto’s waarbij je de wasmachine-deur als kader gebruikt (door het glas heen dus). Zorg dat je model iets doet, zodat je de wasserette gebruikt voor je verhaal.

Kerk

Veel kerken en kathedralen zijn te bezichtigen, en in veel gevallen mag je er foto’s maken (controleer of je mag flitsen, want kerken zijn vaak wel donker). Neem prachtige glas in lood ramen als achtergrond, of kies voor de kunst die vaak in de grote kerken hangt. Probeer op een doordeweekse dag te gaan en verstoor kerkbezoekers niet. Zoek naar mooie gebouwen, die zijn er genoeg in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat er een verkleinde replica van de Sint-Pietersbasiliek in het Brabantse Oudenbosch staat?

In sommige gevallen zul je toestemming moeten vragen, al kan dat een paarse krokodil situatie opleveren. Zorg dat je anderen uit je foto’s houdt, of in elk geval niet herkenbaar in beeld hebt. In dat geval kun je altijd achteraf verontschuldigingen maken, wanneer er bezwaar wordt gemaakt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy