Video: 5 makkelijk te voorkomen beginnersfouten
De camera scheef houden
Het valt vaak niet op, maar onbewust kan een scheve foto toch een beetje storend werken. Probeer daarom rekening te houden met het rechthouden van je camera. Let hierbij bijvoorbeeld op de horizon of de stand van gebouwen. Sommige camera's hebben ook een indicator in het beeldscherm of zoeker die laat zien of de camera waterpas gehouden wordt.
Verkeerd ingestelde witbalans
Het is een dingetje dat vaak wordt vergeten, maar achteraf bijna onbruikbare foto's kan opleveren: de witbalans. In tegenstelling tot mensenogen kunnen camera's zich niet automatisch aanpassen aan verschillende kleuren licht. Je moet de camera daarom helpen met het goed vastleggen van de juiste kleuren. Met de witbalansknop laat je de camera weten hoe wit er hoort uit te zien, hierdoor weet de camera hoe de rest van de kleuren moeten worden weergegeven.
Onscherpe beelden
Het is spreekt misschien voor zich, maar een goede foto is scherp waar het scherp moet zijn. Bij een foto van een gezicht is het bijvoorbeeld belangrijk dat in ieder geval op de ogen goed is scherpgesteld. Een foto die scherp is op de juiste plek maakt het verschil tussen een amateuristische foto en een professionele.
Vreemde compositie
Voor je vakantiekiekjes ga je natuurlijk niet voor elke foto de beste compositie uitdokteren, maar schiet je er het liefst gewoon op los. Toch is het niet gek om zo nu eens na te denken over hoe je iets het mooiste in beeld krijgt. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je iets inkadert, of vanuit wel perspectief je iets fotografeert. Als je hier een tijdje mee oefent krijg je ook handigheid in het herkennen van mooie composities en gaat het bijna vanzelf.
Verkeerde belichting
Wees niet bang om je foto's wat lichter te schieten door je ISO-waarde wat omhoog te zetten. Vroeger was het omhoog zetten van de ISO-waarde de oorzaak van veel ruis in het beeld, maar nu camera's steeds beter worden is dit niet zo'n probleem meer.