Analoog leren fotograferen

Redactie digifoto Starter 1216

Leren fotograferen met een analoge camera is iets wat mij vaak is verteld. Elke kleine fout die je maakt gaat je meteen geld kosten. Je wordt verplicht om te letten wat je precies doet als je analoog fotografeert.

Nadelen van analoog fotograferen

Fotograaf Mik Milman verteld in een video dat hij het er niet mee eens is dat je analoog zou moeten leren fotograferen. De punten die Milman hier over maakt zijn ook vrij scherp en logisch. 'Met alles wat je nieuw leert is het een kwestie van geduld. Oefening baart kunst. Oefenen doe je tenslotte door iets elke dag te doen. Van je fouten moet je kunnen leren en dat gaat niet als je geen directe feedback krijgt.'

De beste manier om te leren fotograferen is dus om het gewoon zo veel mogelijk te doen. Zodra je analoog fotografeert blokkeer je jezelf om echt elke dag te fotograferen. Als je met een digitale camera aan het werk gaat zie je meteen de gemaakte foto. Je ziet meteen of het fout of goed is gegaan en kan direct je instellingen aanpassen als dit nodig is. Bij analoge foto's zie je het resultaat pas nadat de foto is ontwikkelt. Hierdoor wordt het lastig om nieuwe dingen uit te proberen aangezien je analoog niet ziet of je iets goed hebt gedaan. Dit houdt je tegen om echt te kunnen oefenen.  

Fotorolletjes voor analoge camera's hebben daarnaast een maximaal aantal foto's. Hierdoor is het moeilijk om aan een stuk door te fotograferen. De camera's van nu hebben natuurlijk een geheugenkaartje. Hier zit ook een maximaal aan, echter schiet je een geheugenkaartje minder snel vol dan een fotorolletje. 

Voordelen van analoog fotograferen

Het is te begrijpen dat analoog fotograferen voorkeur heeft. De ruis, het kleureffect en de verrassing als de foto's ontwikkelt zijn is wel erg verleidelijk. Je fotografeert bewuster, denkt na over wat je doet en op de foto zet. Als je analoog fotografeert heb je bij het eindresultaat minder selectie stress. Minder foto's is uiteindelijk minder keuze. Zorg dat je weet hoe je je camera moet instellen als je analoog wilt gaan fotograferen. Het zou zonde zijn als alle foto's mislukken en je een rolletje weg kan gooien.

Lees ook: Het verschil tussen analoge en digitale camera’s

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie