VeleHanden.nl: Struinen door de (fotografische-) geschiedenis van Nederland

Vele handen maken licht werk - ook vanuit huis

Marjon van den Ende 1645
Jij kan in deze gekke tijden betekenisvol werk doen! En gewoon vanuit huis. Via VeleHanden.nl wordt je in staat gesteld te struinen door de (fotografische-)geschiedenis van Nederland en kan jouw kennis van grote historische én maatschappelijke waarde zijn!

VeleHanden is een online platform waarop archieven en musea scans of foto's kunnen aanbieden, zodat de crowd, ‘het grote publiek’, deze beter toegankelijk kan maken. VeleHanden is een initiatief van Stadsarchief Amsterdam, het platform wordt gebouwd en onderhouden door Picturae.

De redactie neemt een greep uit de grote hoeveelheid projecten waarvoor jij je kan aanmelden:

Captions for Cas

‘De mens en het sociaal engagement speelden een belangrijke rol in het werk van fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975). Als geen andere fotograaf in de periode van de wederopbouw heeft hij uitdrukking gegeven aan het groeiende zelfbewustzijn van de Nederlanders. Zijn enorme productiviteit resulteerde in één van de meest omvangrijke Nederlandse fotoarchieven.

Captions for Cas is onderdeel van een groot project gericht op het conserveren, digitaliseren en beschrijven van zijn archief. In 447 contactalbums bevinden zich afdrukjes van vrijwel alle zwart/wit en kleurennegatieven en -dia’s. De albums zijn geordend op onderwerp en vormen een belangrijke toegang tot het archief. Dankzij digitalisering kunnen zij gespaard worden voor verdere slijtage en verval. De volgende stap vormt het beschrijven van de albumbladen, waarmee het gehele archief digitaal voor publiek ontsloten kan worden.’

Het Nederlands Fotomuseum zoekt vrijwilligers met specifieke kennis over bepaalde landen, regio's, steden, ambachten en industrie in de periode 1935-1975. Want in dat geval ben je van harte uitgenodigd om deze kennis te delen door het beschrijven van contactalbums.

Help het Nederlands Fotomuseum

Wat gebeurt er als je helpt? ‘De beschreven contactalbums worden per onderwerp teruggeplaatst in de beeldbank van het Nederlands Fotomuseum, waar deze door het publiek geraadpleegd kunnen worden. Uw informatie kan een belangrijke aanvulling vormen, of nieuwe inzichten verschaffen in de foto’s van Cas Oorthuys.’

Het Archief van Ajax

‘De collectie van het archief van Ajax is voor slechts weinigen toegankelijk en moeilijk te doorzoeken.’ VeleHanden vraagt hulp bij het digitaliseren en beschrijven van een collectie met meer dan 100.000 Ajax objecten. Deze objecten kunnen bestaan uit foto’s negatieven, clubbladen, ledenkaarten en toegangsbewijzen. Juist om te voorkomen dat de kwaliteit van Ajax' erfgoed langzaam maar zeker slechter wordt en uiteindelijk verloren gaat.

Voor de toekomstige generatie

Met het vervolg project Vele Ajacieden 2.0 zetten we weer een belangrijke stap om ons unieke erfgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties Ajacieden.

Ajacieden verzamelen!

VeleHanden doet een beroep op de Ajax-supporters: ‘help het Ajax-erfgoed te beschrijven!’ Jij kan helpen om de platen van voormalig huisfotograaf Louis van de Vuurst te voorzien van de nodige kenmerken-tags genoemd. Deze tags bestaan uit een spelersnaam, de wedstrijd, het stadion, de spelsituatie enzovoort. Hoe specifieker de kenmerken, des te makkelijker een foto later terug is te vinden in de beeldbank.

Wat voor hulp wordt gevraagd?

Bij elke foto wordt een lijst met kenmerken gegeven die je helpt bij het beschrijven. Om je verder houvast te geven, worden de foto's in de volgende stappen beschreven. 

1.Welk sfeerbeeld zie je op de foto?
2.In welke competitie speelt Ajax?
3.Welke spelers zie je op de foto?
4.Welke niet-spelers van Ajax zie je?
5.In welk stadion speelt Ajax?
6.Tegen welke tegenstander speelt Ajax?
7. In een controlestap kan je alle invoer nog een keer bekijken, voordat je hem definitief verstuurt door op de knop 'Afronden' te klikken.
 
Elke scan wordt twee keer ingevoerd en eenmaal door een controleur nagekeken. Een aparte instructie per stap met voorbeelden vind je hier.

Persfotobureau D. v.d. Veen

‘Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren 60 en 70 kleine en grote gebeurtenissen in stad en provincie Groningen. De Groninger Archieven bewaren de negatieven maar er is geen goede beschrijving bij.’ VeleHanden vraagt hierbij om hulp om alle reportages te voorzien van bijschriften zodat deze daarna voor iedereen terug te vinden en te gebruiken zijn. ‘Samen brengen we zo de jaren 60 en 70 in Groningen in beeld.’

De collectie

‘De strenge winter van 1978-1979, de CC-races op het stratencircuit van Tolbert en het honderdjarige bestaan van de ijsclub in Baflo. Het is slechts een greep uit de gebeurtenissen waarbij de fotografen van Persfotobureau D. van der Veen aanwezig waren. Veel beelden van het persfotobureau zijn destijds gepubliceerd in het Nieuwsblad van het Noorden. Daarnaast leverde het persfotobureau ook regelmatig foto’s aan landelijke kranten, personeelsbladen en bedrijven.’

Help mee 

Alle hulp bij het beschrijven is welkom. Mensen die enige kennis hebben van molens, sport of een sterke band hebben met een specifiek dorp of regio worden opgeroepen om te ondersteunen. Dus herken jij jezelf in en/of heb je een onuitputtelijke nieuwgierigheid voor oude foto’s van de Groningse regio en Groningse (sport-)activiteiten? Dan kunnen zij je hulp goed gebruiken!

Meer over Persbureau D. v.d. Veen in onderstaande filmpje

 

 

Hoe kan je je aanmelden?

Meedoen Aan ‘VeleHanden’ kan iedereen meedoen. Ervaring is niet nodig, alleen passie voor het verleden. Wie zich op hier aanmeldt met een zelf te kiezen naam (anoniem deelnemen kan dus ook) en een geldig e-mailadres kan direct aan de slag. Het Stadsarchief stelt invoerinstructies beschikbaar met daarin handige tips en regels voor het invoeren van de militieregisters. Ook is het mogelijk om als deelnemer vragen te stellen over het project op het online projectforum op VeleHanden.

Verdien punten

Alle projecten van VeleHanden slagen niet zonder de hulp van vrijwilligers! Deelnemers worden beloond voor verrichte diensten, afhankelijk van de geleverde prestatie. Hoe meer foto's er getagd worden, hoe groter de kans op beloning. Op de projectpagina van het betreffende project kunt u vinden wat u met de verdiende punten kunt doen. Dat is per project verschillend. Meestal kunt u de punten gebruiken voor het bekijken en downloaden van scans. Het aantal punten dat u verdient is per project verschillend. Dit kunt u zien op de projectpagina van het betreffende project. De punten die u verdient met invoeren, worden direct op uw account bijgeschreven. Dit kunt u zien op uw persoonlijke pagina. 

Uiteraard zijn er nog veel meer projecten. Wil jij zien welke archiveer projecten er nog meer lopen? Kijk dan eens op de site van VeleHanden!