Portretten met natuurlijke belichting

Redactie 975

Lees hier hoe je de mooiste, dromerige portretten maakt door gebruik van natuurlijke belichting.

Wil jij ook mooie portretten maken met natuurlijke belichting en daarbij de populaire dromerige look creëren? Lees dan hier hoe je achtergrondbelichting onder de knie moet krijgen bij het fotograferen met natuurlijke belichting.

Natuurlijke belichting bij portretten

Als je een voorkeur hebt voor portretfotografie met natuurlijke belichting, is achtergrondbelichting wellicht een van de meest effectieve technieken om dromerige afbeeldingen te maken. Het is niet zo simpel dat je gewoon buiten foto’s kan maken tegen de zon in, maar een bepaalde techniek met als doel een humeurig en toch evenwichtig uiterlijk voor portretten. Achtergrondbelichting is slechts een van de technieken die je kunt gebruiken voor portretten met natuurlijke belichting. 

Tegen de belichting in

Er wordt vaak gezegd dat je niet tegen het licht in moet schieten; anders krijg je slechte foto’s. Maar dit is niet per se zo, met achtergrondbelichting door natuurlijke belichting, kun je daadwerkelijk een mooi effect creëren voor je portretten, maar wel met een paar trucjes in gedachten. Ten eerste kun je het beste fotograferen terwijl de zon nog steeds dicht bij de horizon staat, dus 's morgens vroeg of laat in de middag, zodat je een mooi, diffuus licht krijgt. Als je toch portretten moet fotograferen met de zon nog steeds hoog, waardoor dit scherpe schaduwen creëert, zorg er dan voor dat je locaties kiest met elementen die werken als natuurlijke reflectoren en als natuurlijke belichting. Alles wat wit of licht van kleur is en daardoor wat licht op het gezicht van de persoon kan doen kaatsen, kan daar geschikt voor zijn.

Gebruik lenzen voor portretten

Wat tandwiel- en camera-instellingen betreft, kun je het beste gebruik maken van lenzen die geschikt zijn voor portretten. Deze lenzen hebben brede openingen voor meer belichting, zodat je kunt fotograferen zonder een reflector. Maar als je werkt op locaties met natuurlijke reflectoren, kun je nog steeds mooie resultaten behalen met een kitlens. 

In deze korte video-tutorial laat modefotograaf Julia Trotti zien hoe het werkt en hoe je het onder de knie kunnen krijgen. Bekijk Julia Trotti's YouTube-kanaal als je meer van haar tips en tricks over fotografie en het maken van onder andere dromerige portretten wilt.

Tags: belichting, portretten, nauurlijke belichting, dromerige portretten

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie