Uitleg bij de Foto: Joey Hohage

Uitleg bij de Foto: Joey Hohage

Redactie digifoto Starter 6548

Om een foto te maken in winterstijl kun je natuurlijk wachten tot het sneeuwt, maar dat gaat lastig als het geen winter is of er geen sneeuw ligt. Joey Hohage maakte een 'Sneeuw engel' portretfoto, maar wat blijkt? Dit is een foto gemaakt in de huiskamer, zonder dure studio apparatuur! Hoe heeft Joey dit gedaan? Hij legt het uit in de rubriek: 'Uitleg bij de Foto'.


Foto © 'Sneeuw engel' - Joey Hohage

Camera: Panasonic Lumix G6
Lens: 42,5mm F/1.2 Leica DG Nocticron‎
Diafragma: f/1.2
Sluitertijd: Onbekend
ISO: 400

'De foto was een idee dat ik al langer had;  de inspiratie komt eigenlijk een beetje omdat mijn dochter helemaal gek is van Disney's Frozen. De foto is gewoon genomen in de woonkamer, een dure studio is dus niet nodig.'

Joey Hohage

'Ik heb voor deze foto gekozen voor een 'clamshell' belichting, in dit geval met een kleine softbox met een daglichtlamp boven en een zilver reflectiescherm onder. Mijn dochter zit op een krukje en je schiet de foto als het ware tussen de softbox en het reflectiescherm door. Mijn vrouw houdt een 'doek' omhoog achter onze dochter voor een mooie egale achtergrond. Ik heb hier gekozen voor een daglichtlamp (wat overigens ook vaak de goedkoopste en makkelijkste optie is) omdat ik hier gemakkelijk van de scherpte diepte gebruik kom maken. De camera stond in de 'A'-stand (diafragmavoorkeuze-stand). Ik heb gekozen voor een zo groot mogelijk diafragma (in mijn geval dus f/1.2) en gezorgd dat de focus goed op de ogen is. De foto was erg fraai direct uit de camera, maar omdat ik een bepaald beeld voor ogen had heb ik er voor gekozen om de verzadiging iets meer terug te halen, ik vind dit ook vaak iets mooier in combinatie met de huid.' 

Nabewerking

'Ik had de foto graag met echte sneeuw gemaakt maar helaas hadden we die niet paraat. De sneeuwvlokken zijn dus later gedaan in PhotoShop. Het is eigenlijk niets meer dan sneeuwvlokje aanstippen. Zorg er daarbij wel voor dat je erg varieert, niet alle sneeuwvlokken zijn namelijk even groot. Het makkelijkste is om te kiezen voor een soort van zonering, dus de grotere vlokken op een eigen laag (dichtbij) en de kleinere etc. Je kan er dan namelijk voor kiezen om deze nog van de specifiek benodigde blur te voorzien.'

Tips van Joey:

  • Zorg ervoor dat de focus op de ogen zit, dit zorgt ervoor dat je een goede connectie hebt met het model en de plaat intenser beleeft wordt.
  • Bij het gebruik van daglicht lampen / continulicht zie je direct hoe het licht op je model valt, dit is erg handig om mee te oefenen.
  • Sneeuwvlokken; kijk eens wat youtube filmpjes. Er zijn er vast genoeg die je exact uitleggen hoe je dit het best kunt doen.
  • Ben je benieuwd hoe het licht op is gesteld door de fotograaf, kijk dan goed naar de ogen!De hooglichten in de ogen verraden vaak al een groot gedeelte van de lichtsetup! Oefen hier mee.
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie