Tips om morgen de Blauwe Maan te fotograferen

Amy Schutte 1006
Morgen is er voor de tweede keer dit jaar een Blauwe Maan te zien. Dat is bijzonder, want gemiddeld komt dit volle maan fenomeen maar eens in ruwweg drie jaar voor. De vorige was te zien op 31 januari, maar toen regende het op veel plaatsen. Nu heb je dus een tweede kans om erop uit te gaan met je camera!

Wat is een blauwe maan?

De naam is verwarrend, het heeft namelijk niets met de kleur blauw te maken. In een gemiddeld jaar vindt er ongeveer 12,36 keer een volle maan plaats, iets meer dus dan één keer per maand. Het kleine overschot loopt op tot er een tweede volle maan voorkomt in één maand. Het verhaal gaat dat dit fenomeen de eerste keer werd gesignaleerd in Noord-Amerika, op het moment dat er hevige bosbranden waren. De maan zou daardoor een blauwige gloed hebben gekregen, vandaar blauwe maan. Anderen zeggen dat het van de term ‘blauwe maandag’ afkomstig is: iets dat niet zo vaak voorkomt. Volgens anderen komt de naam uit het Engels. De 'valse maan' werd 'belew (betrayed) moon' en dat werd weer blue moon, blauwe maan.

Fotograferen

De maan is dus niet blauw, maar dit wil niet zeggen dat het daarom geen interessant onderwerp is om te fotograferen. Volle maan foto’s zijn ontzettend leuk om te maken. Er zijn een aantal dingen waar je extra op kunt letten.

1. Wees voorbereid

Net als bij het fotograferen van de melkweg, is het zaak je goed voor te bereiden. Zoek uit hoe laat het donker wordt en hoe laat de maan te zien is (Google). Er zijn ook handige apps voor, zoals Photopills. Deze geven accurate informatie over de stand van de maan ten opzichte van de aarde. Zo kun je van tevoren nadenken over waar je heen gaat voor je foto en wat je verder nog wil zien.

2. Gebruik een zoomlens of lens met grote brandpuntsafstand

De maan staat ver weg, dus je zult flink moeten zoomen of een lens met grote brandpuntsafstand kiezen. Zeker bij volle maan foto’s krijg je te gekke resultaten als je de kraters op het maanoppervlak terug kunt zien in je foto’s. Daarvoor moet je echt een dikke telelens hebben. Die hoef je natuurlijk niet perse direct aan te schaffen, je zou ook eens zo’n lens kunnen huren. Overigens zijn landschapsfoto’s met de maan erin natuurlijk ook te gek. Maar, om de maan niet als ieniemienie stipje in je foto te hebben, is een groothoeklens niet handig.

3. Gebruik een statief

In het donker heb je lage sluitertijden nodig om het weinig beschikbare licht op je sensor te kunnen vangen. Maar, de aarde beweegt dus je kunt de sluitertijd niet oneindig lang zetten. Dan zou je sterrensporen krijgen. Sowieso ga je met deze sluitertijden elke beweging zien, en waarschijnlijk heb je ook ingezoomd, dus uit de hand fotograferen is geen optie. Neem een stevig statief mee, want wind kan ook voor beweging in je foto zorgen.

4. Probeer iets op de voorgrond te zetten

Als je echt een hele vette telelens hebt, dan is een foto van de maan op zich fantastisch. Je ziet dan de schaduwen en kraters, wat fantastische foto’s kan opleveren. Heb je niet zo’n lens, dan is het een goed idee om de volle maan in je landschap te integreren. Door iets op de voorgrond te zetten krijg je een interessante foto die context biedt. Als je het maanlicht als lichtbron gebruikt (dit moet je waarschijnlijk wat extra aanzetten in de nabewerking) krijg je een fantastisch, dramatisch effect. Je kunt er ook voor kiezen om de voorgrond met een andere belichting de fotograferen en deze foto’s later samen te voegen in Photoshop.

5. Zorg dat je je sluitertijd onder de knie hebt

Je fotografeert met weinig licht en wil toch zoveel mogelijk detail proberen te vangen om sfeer in je foto te krijgen. Maar je wil de maan scherp houden; de aandacht van de kijker moet direct naar de maan getrokken worden. Zet je je sluitertijd te langzaam, dan is de maan niet scherp. Zet je hem te snel, dan verlies je details. Weet dus wat je lens doet en wat voor jouw apparatuur een ideale sluitertijd is.

Er zijn natuurlijk nog een hoop andere dingen waar je rekening mee moet houden, en het maken van een sfeervolle volle maan foto is niet eenvoudig. Maar morgen is een goede dag om te oefenen, mits het weer het natuurlijk toelaat!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy