Tips om betere portretfoto’s te maken in de felle zon

Redactie digifoto Starter 2888
Veel fotografen houden er niet van om portretten te schieten in direct zonlicht. Vaak raden zij het niet aan, omdat het licht te fel is en te veel contrast geeft. Ook modellen hebben vaak moeite om poses en uitdrukkingen vast te houden als het licht te fel of te warm is. Met enkele tips, aanpassingen en tijdelijke oplossingen, is het toch mogelijk om geweldige resultaten te behalen.

Gebruik de handmatige modus van je camera

Tegenwoordig zijn camera’s erg slim en kunnen we er van alles mee. Toch zal je camera veel licht rond je onderwerp weerkaatsen, wanneer je in de felle zon fotografeert. De camera compenseert al het felle heldere licht in het beelddoor jouw foto wat onderbelichting te geven. Dus je zal als het ware slimmer moeten zijn dan de camera en het níét laten doen wat de camera denkt dat hij zou moeten doen. Daarom zal je dus je camera op de handmatige modus moeten zetten, om zelf de beslissingen te maken.

Het juiste diafragma

Door het felle zonlicht kunnen er harde schaduwen op de huid van je model komen. Deze donkere schaduwen kunnen kleine details van het gezicht extra goed benadrukken. In theorie klinkt dit misschien als een voordeel, maar in de praktijk zijn deze kleine details juist vaak puistjes, verkleuringen, rimpels enzovoort. Dat zijn juist dingen die je niet wil laten zien. Eigenlijk is het daarom jouw doel als fotograaf om het licht op de huid van je onderwerp juist te verzachten en daarmee je model op zijn of haar mooist neer te zetten.

Je zou er voor kunnen kiezen om op een groot diafragma te fotograferen zoals rond de f/2.8 . Een groter diafragma helpt bij het verzachten van de huidtinten, vooral in de felle zon. Wel is het goed om te weten dat bij het fotograferen met deze diafragma’s het steeds moeilijker wordt om je onderwerp volledig scherp te houden vanwege de veranderende scherptediepte. Dit komt heel nauw naar mate je het diafragma vergroot. Neem daarom goed te tijd en focus aandachtig, zodat je mooie resultaten krijgt. Vertrouw niet blindelings op de autofocus van je camera, want deze heeft het in felle lichtomstandigheden (met name met tegenlicht) nog wel eens moeilijk.

Een aantal voorbeelden voor goede poses:

Gebruik je koppels om elkaar te schaduwen. Zo voorkom je bijvoorbeeld de zonnevlekken op het voorhoofd van de een. De ander schermt deze schaduwen af.

Kijk niet in de camera. Vermijd de schaduw onder de ogen door je onderwerp niet naar de camera te laten kijken in de volle middagzon.

Gebruik de lijnen juist in je voordeel. Wees artistiek en pak een beetje overbelichting, was je lens uit of gebruik de lijnen van harde schaduwen in je compositie. Dit zou dan natuurlijk wel je stijl moeten zijn!

Gebruik de heldere en mooie lichtval van bijvoorbeeld deuropeningen of grote ramen. Dit soort zacht, gelijkmatig licht zorgt ervoor dat de huid er goed uitziet.

Houd rekening met de achtergrond

Het grootste probleem wat je kan hebben met fel zonlicht is wanneer de achtergrond een heel andere belichting heeft dan je onderwerp op de voorgrond. Dit is het punt waar het moeilijk is om een goede balans te vinden in het licht. Ook is het een uitdaging om het natuurlijk te laten lijken.

Je kunt gebruik maken van externe verlichting of een flitser gebruiken om kunstmatig de gewenste belichting te creëren. Of, als je meer tijd hebt, kun je locaties zoeken waarop het licht op jouw onderwerp meer overeenkomt met de lichtomstandigheden van de achtergrond.

Spotmeting

Om een zachte, aangename huidskleur te creëren op de foto’s, moet je de huid goed blootstellen. Schakel je camera over op spotmeting. Met spotmeting zal de lichtmeter belichting geven voor het kleine gebied in het midden van het frame. Dit is in plaats van te proberen om de hele foto te belichten.

Vergeet zeker niet om jouw creaties met ons in de gallery te delen! En mocht je nog op zoek zijn naar een leuke uitdaging, doe mee met onze wedstrijd!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie