Tips en trucs voor mooie foto's in de regen

Tips en trucs voor mooie foto's in de regen

Liesbeth Wesdijk 5021

In ons waterige landje is de kans groot dat het regent. Je kunt niet altijd thuisblijven, er moeten foto's gemaakt worden! We geven je tips om foto's te maken in regenachtige omstandigheden.

Niet gelijk in paniek raken wanneer het regent, laat het je niet tegenhouden om toch naar buiten te gaan om mooie foto's te maken. Je kunt nu eenmaal niet maar gaan zitten wachten tot het droog wordt. Met de juiste voorbereidingen hoeft de regen geen spelbreker te zijn. Wordt geen mooi-weer-fotograaf en neem onze tips ter harte. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook om in de regen te fotograferen?

De apparatuur

Wees voorbereid op een onverwachte of verwachte douche, dan heb je de helft van de strijd al gewonnen. Zorg dat je in ieder geval de volgende spullen bij je hebt:

Paraplu's

Als je ze bij je hebt, blijft het vast droog, zo gaat het altijd. Maar als het gaat regenen en je bent ze vergeten, heb je dikke spijt. Als je een portretshoot doet of tijdens een bruiloft fotografeert, kan het handig zijn om te investeren in een aantal paraplu's. De mensen zullen een stuk vrolijker op de foto staan wanneer ze droog zijn. Een paraplu voor jezelf is ook makkelijk, maar dan moet er wel iemand zijn die hem voor je vasthoudt.

Plastic zakken

Ook als het weer droog wordt, blijft de grond nog wel even nat. Een aantal plastic (vuilnis)zakken is dan handig als je model op de grond moet zitten of wanneer je zelf vanaf een laag standpunt wilt fotograferen.

Bescherm je camera

Dat je zelf nat wordt, is nog tot daar aan toe. Maar je m oet er niet aan denken dat je camera nat wordt. Investeer dus in een goede regenhoes, die zijn niet duur. Of gebruik eventueel een plastic tas om je camera te beschermen. Vergeet ook niet de zonnekap, dat voorkomt regendruppels op je lens.

Statief

Als het regent, zijn de lichtomstandigheden vaak donkerder, nogal logisch. Omdat je dan met een langere sluitertijd zult moeten werken, is het beter om met een statief te werken om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

Vochtabsorberende zakjes

Als je langere tijd in de regen of met hele hoge luchtvochtigheid fotografeert, is het misschien handig om vochtabsorberende zakjes, silicagel, aan te schaffen. Deze kun je in je cameratas doen, ze zullen er voor zorgen dat er geen condens in je camera of lenzen komt.

Handdoeken

Vergeet niet om een aantal handdoeken mee te nemen, ze komen altijd van pas op een regenachtige dag.

Tips om in de regen te fotograferen

Nu gaan we wat technieken bekijken om betere foto's te maken in de regen en wat je juist zou moeten vermijden.

Locatie

Afhankelijk van wat voor soort fotoshoot je wilt maken, kun je overwegen om een andere locatie te nemen. Of om naar binnen te gaan, of een locatie zoeken die beschut is d.m.v. een afdak bijvoorbeeld of bomen.

Maak er het beste van

Tja, daar sta je dan. Geen mogelijkheid om naar binnen of ergens onder te gaan staan. Dus maak er gewoon het beste van, de meeste regen valt naast je en zal niet eens zichtbaar zijn op de foto. Probeer de regen een onderdeel te laten zijn van je foto's. Regen is beter zichtbaar als het belicht wordt. Regendruppels op fruit, bladeren of andere oppervlaktes geeft een prachtig beeld. Zoek naar plassen waar je prachtige reflecties in kunt zien.

Let op het licht

Houdt de lichtomstandigheden goed in de gaten. Bewolking zorgt voor een mooi constant, niet te fel licht. En als er opeens een opklaring tussen de buien door is, kun je prachtige lichteffecten fotograferen. Als je onderwerp/model een paraplu heeft, denk er dan om dat deze schaduwen op het gezicht kan werpen. De paraplu even iets hoger tillen voorkomt dit.

Het diafragma

Bij landschapsfotografie werken we graag met een klein diafragma (= groot f-getal), maar bij portretfoto's in regenachtige omstandigheden, wanneer het licht dus niet al te best is, gebruiken we liever een groot diafragma, b/v/ f/8 of f/4 of een nog kleiner getal om meer licht binnen te laten. En het geeft een mooie wazige achtergrond.

Als je klaar bent

Ben je klaar met je fotoshoot, dan wil je waarschijnlijk maar één ding: inpakken, snel naar huis en droge kleren aan! Maar pas op dat je je camera en lenzen niet in je natte cameratas legt. Leg je spullen eventueel los, ingepakt in een paar handdoeken in je auto, maar pak je spullen pas weer in je tas wanneer die helemaal droog is.

Fotograferen in de regen geeft een nieuwe dimensie aan je foto's, het is uniek en bijzonder als je het goed weer kan geven. En wie weet ga je het leuk vinden zelfs! Heb jij, net als Anne-Marie van Alem-Damen een sfeervolle regenfoto gemaakt, plaats hem dan in onze gallery. En hier kun je tips lezen over sportfotografie in de regen.
 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth