Tip: Fotografeer silhouetten
Met een silhouet zet je mensen aan het denken. Het onderwerp van je foto is niet zichtbaar, dus blijft het een soort mysterie. Maar ook al is het een mysterie, door de vorm en contouren moet het nog enigszins herkenbaar blijven. Dit is interessant, want het is een andere manier van fotograferen.
Het begin of eind van de dag
Het meest geschikte moment voor silhouetfotografie is het begin of eind van de dag. De zon staat op dit moment laag en is feller, wat zorgt voor een lichte achtergrond op je foto. Een lichte achtergrond is hierbij belangrijk, want zo creëer je een verschil tussen je onderwerp en je achtergrond. Dat vormt de silhouet. Als de zon nog steeds te hoog is voor een goede silhouet, neem dan een lager standpunt. Zo ‘komt je onderwerp omhoog’ en staat het vlak voor de zon.
Lees hier meer over het fotograferen van zonsopkomst- en ondergang.
Voordat je de foto maakt
Zorg dat je onderwerp de goede vorm heeft. Je onderwerp moet letterlijk lost staan van je achtergrond, zodat de kijker het nog kan herkennen, zonder het helemaal te vergeven. Gebruik dan ook geen flits. Zorg er ook voor dat je onderwerp niet een ander donker stukje van de foto ‘aanraakt’. Ze smelten daardoor samen, waardoor één van de twee nog nauwelijks herkenbaar is.
Nabewerking
Bij de nabewerking kun je nog veel dingen aanpassen. Ook hierbij is het mooi om in RAW te fotograferen, om veel vrijheid bij het bewerken te krijgen. Daarnaast heb je door de RAW stand een mooi resultaat, zonder veel kwaliteit te verliezen. Als de silhouet in de foto niet helemaal is gelukt, zou je deze in Lightroom of Photoshop donkerder kunnen maken.
Wees altijd voorzichtig en kijk niet direct door de camera naar de zon. De zon hangt laag en is dan op z’n felst waardoor je oogbeschadiging kan oplopen.
Kun je geen genoeg krijgen van landschapsfoto's? Bekijk er een paar in de gallery. Upload er ook meteen jouw mooiste foto's.