Sfeer in je foto
Sfeer heeft alles te maken met emotie, beiden moeilijk over te brengen in een foto. Maar wanneer het lukt, is de foto ook meestal meteen enorm sterk. Aan de slag dus.
Poseren of niet
Geposeerde foto’s kunnen steengoed zijn, maar als je de sfeer van een bepaald moment in beeld wil vangen, is een candid foto een beter idee. Hoe onzichtbaarder jij je kunt maken als fotograaf, hoe ‘echter’ de foto wordt. Kijk maar eens hoe de lichaamshouding en gezichtsuitdrukking van mensen verandert op het moment dat je een camera op hen richt. Onopvallend te werk gaan valt echter niet mee, want camera´s vallen nu eenmaal op. Als fotograaf gedraag je je anders dan een gewone voorbijganger, en daarmee trek je ook al snel de aandacht.
Licht bepaald sfeer
Licht is enorm belangrijk voor fotografie. Zonder licht is er geen fotografie. Om de juiste sfeer te pakken te krijgen moet je veel aandacht aan het licht besteden, het is wellicht het belangrijkste van je foto. Een warm, gezellig scenario is over het algemeen gebaat bij zacht licht. Zoals het licht in de gouden uren bijvoorbeeld, wanneer het zacht is en een warme tint heeft. Je kunt zelfs wat tegenlicht aan je onderwerp toevoegen, zodat je onderwerp omlijst wordt door een warme gloed. Ook een lensflare kan helpen.
Witbalans
Als je met automatische witbalans fotografeert, maakt de camera van wit ook echt wit. Maar dat is niet altijd de bedoeling. Houd maar eens iets wits in het licht van een haardvuur. Het wit is dan zacht oranje. Zou de camera dit wit maken, dan gaat een groot deel van de warme sfeer verloren. Stel de witbalans handmatig is, of fotografeer in RAW, zodat je de witbalans in de nabewerking kunt aanpassen zonder kwaliteitsverlies.
Geen pop-up flits
Als je een gezellige setting wil fotograferen, zul je over het algemeen weinig omgevingslicht hebben. Je foto wordt iets onderbelicht, want dat past bij de sfeer die je zoekt. Fotografeer je op automatisch? Dan zal je camera waarschijnlijk de pop-up flitser willen gebruiken. Het gebruik daarvan raden we, zeker in deze omstandigheden, af. De pop-up flitser is nauwelijks te controleren, en ook niet te richten. Je zou een externe flitser kunnen gebruiken, want die kun je laten bouncen op een muur of plafond. Bovendien kun je de sterkte instellen. Maar de pop-up flits geeft hard, direct licht dat de sfeer geen goed zal doen.
Laat de sfeer van de omgeving zien
Om de sfeer van het moment in je foto te laten zien, kan de omgeving een belangrijke rol spelen. Kader je onderwerp dus niet te nauw af. De omgeving zegt iets over wat er gebeurt, waar het gebeurt en waarom het gebeurt. Het kan dus een goede keuze zijn om deze te laten zien. Je kunt bijvoorbeeld je onderwerp op de voorgrond plaatsen, waarbij de achtergrond context geeft.
Interactie
Sfeer wordt vaak bepaald door mensen. Als je een sfeervolle foto wil maken, is het dus geen slecht idee om mensen in je foto op te nemen. Voorwerpen zullen zelden emotie oproepen. Nog beter is het om menselijke interactie te laten zien. Daarin zit altijd al een bepaalde sfeer, of emotie. Mensen hebben gezichtsuitdrukkingen, en het gevoel van dat moment laat zich zien in interactie. Ook omdat dit wederom niet geposeerd is.