Panasonic Lumix TZ90

Review: Panasonic Lumix TZ90 - Alles wat je nodig hebt

Jasper van Bladel 3312
Sommige camera’s zijn goed in het vastleggen van actie en andere camera’s zijn weer ideaal voor in je jaszak. En dan is er de Panasonic Lumix TZ90: die is het allemaal. De erg compacte body bevat een mooie sensor, een prima lens met 30x optische zoom en allerlei vernuftige 4K-functies. We hebben de camera voor je getest.

De voorganger van deze TZ90 was de TZ80 en dat was een erg populaire camera. Logisch, want ook deze camera was al een veelzijdige metgezel in een zeer compacte jas. Want klein is de camera, hij past zo in je jaszak. Ook het gewicht valt mee. De TZ90 is gewoon een erg handzame camera.

Tegenover de voorganger is er een touchscreen gemonteerd aan de achterkant, dat je, geheel passend bij de vlog-hype, 180 graden kunt kantelen om zo mooie vlogs en selfies te maken.

Zoom

Verder is de TZ90 behoorlijk capabel voor zo’n kleine camera. Ga maar na: een 20,3 megapixelsensor, een Leica-lens met een groot zoombereik dat omgerekend uitkomt op 24-720mm en alle bekende 4K-functies van Panasonic.

Laten we even wat dieper ingaan op het zoombereik. Dat is optisch, de lens schuift dus een behoorlijk stuk uit als je inzoomt. Grappig om te zien als je de camera en profil bekijkt, want dan lijkt het alsof die lange lens eigenlijk helemaal niet in die kleine camera past. Die zoomlens heet voluit Leica DC Vario-Elmar 1:3.3-6.4/4.3-129 ASPH en is in staat om ook ver ingezoomd nog contrastrijke en scherpe beelden te maken. Volledig inzoomen op een olifant tijdens je safari of het fotograferen van de Paus op zijn balkonnetje in Rome is dus geen enkel probleem. Houd wel rekening met het feit dat het diafragma bij inzoomen verkleint. Anders gezegd: bij 720mm kun je enkel nog gebruik maken van een diafragma van f/6.4. Je kunt dan, doordat je zo ver bent ingezoomd, nog prima onderwerp en achtergrond scheiden, maar door de beperkte lichtsterkte wordt het wat moeilijker om in donkere omstandigheden een goede foto te maken. Buiten in het zonlicht is dit geen enkel probleem! Goed om te weten is ook dat de camera beschikt over beeldstabilisatie, waardoor bewegingsonscherpte in alle omstandigheden verder wordt geminimaliseerd.

Luxe

Opmerkelijk is dat de camera zoveel ‘professionele’ functies heeft. Zoals we gewend zijn van Panasonic zit de camera vol met 4K-mogelijkheden. Zo kun je filmen in 4K-resolutie, maar de techniek maakt het ook mogelijk om met 4K-Photo 30 foto’s per seconde te maken en daardoor geen enkel moment meer te missen. Met een andere slimme functie, Post Focus, kun je het scherpstelpunt van je foto naderhand veranderen. Klinkt science fiction, maar is gewoon werkelijkheid. Als je in die stand fotografeert, kun je de focus in je foto verleggen van bijvoorbeeld je kindje op de voorgrond naar de wild springende hond in de achtergrond.

Kwaliteit

De bouwkwaliteit van de camera is goed. Zo voelt het kantelmechanisme van het scherm bijvoorbeeld erg stevig aan en is het touchscreen zelf heel fijn te bedienen. De knopjes zijn soms wel wat klein, maar in de praktijk zit je er toch nooit naast.

Veelzijdig

Als je dertig jaar geleden een kleine auto kocht, zat daar geen enkele luxe op. Wilde je luxe en prestaties, dan moest je een grote en dus dure auto aanschaffen. Nu is dat helemaal anders, ook kleine auto’s kunnen vol zitten met de nieuwste technische snufjes. Bij camera’s is het net zo gegaan. Deze Panasonic Lumix TZ90 is een erg compacte en betaalbare camera, maar hij zit boordevol met slimme technieken en mogelijkheden. Daardoor is de camera erg geschikt als veelzijdige camera voor alledag. Je kunt er huiselijke scenes mee vastleggen, maar de camera is daarnaast ook geschikt voor het fotograferen van een breedbekstrandloper aan de kust of een giraffe op de Afrikaanse savanne.

Conclusie

De Panasonic Lumix TZ90 is dus een erg capabele en compacte camera met een groot zoombereik, een fijne beeldkwaliteit en slimme 4K-functies. Daarnaast is de TZ90 ook te gebruiken voor het maken van vlogs, iets waar je de 4K-video-resolutie ook fijn voor kunt gebruiken. 

Adviesprijs: € 429,-

Website: panasonic.nl

++ Ideaal zoombereik

++ Slimme 4K-functies