Drie manieren om natuurlijke belichting toe te passen in boudoir- en naaktfotografie
De nummer één vraag die fotograaf Michael Sasser krijgt van andere fotografen is: 'Maak je ook gebruik van externe belichting?' Dit blijkt echter niet het geval te zijn. In zijn video deelt hij zijn drie manieren om natuurlijke belichting toe te passen bij boudoir fotografie.
Michael Sasser noemt de video zelf zijn meest nuttige advies tot nu toe en we kunnen het daar alleen maar mee eens zijn, zijn voorbeelden zijn zowel erg sprekend als gemakkelijk toe te passen. Veel fotografen weten dat belichting erg belangrijk is bij het maken van een mooie foto. Boudoir fotografen echter richten zich vaak het meeste op het poseren. Soms focussen fotografen bij het maken van boudoir fotografie zich zozeer op het poseren, dat ze de belichting hierbij vergeten. 'Ik zie het zo dat belichting bij mij op plaats nummer één komt bij boudoir fotografie en daarna komt voor mij pas het poseren,' geeft boudoir fotograaf Michael Sasser aan.
Lees ook: Modellen fotograferen: waar ligt de grens?
In zijn video deelt hij drie vormen van belichting: van voren belicht, van achteren belicht en slechts het silhouet belichten. Aan het einde van de video laat hij ook zien hoe hij hiermee omgaat in Lightroom.
#01 Natuurlijke belichting boudoir fotografie: van voren
Als boudoirfotograaf Michael Sasser zijn modellen van voren belicht, gebruikt hij hiervoor natuurlijk licht. Om ervoor te zorgen dat dit zacht naar binnen komt heeft hij vitrage gordijnen gekocht die dienen als filter voor het licht waardoor het wat zachter wordt. Hij geeft aan dat de techniek het beste werkt als je als fotograaf je dichtbij de lichtbron bevindt, terwijl je model vanaf een afstandje naar je toe gedraaid is.
Michael Sasser die van voren belicht.
#02 Natuurlijke belichting boudoir fotografie: van achteren
Als je jouw model van achteren wil belichten om een gedeelte van haar lichaam te accentueren, dan is het volgens fotograaf Michael Sasser belangrijk dat je een driehoek vormt. Je hebt de lichtbron, waar jij als fotograaf het verst van weg staat. Iets voor je aan de rechter of linkerkant, aan de hand waarvan het licht vandaan komt, ligt of staat jouw model. Op deze manier komt het licht niet recht van achteren, maar krijg je ook nog een beetje zij / strijklicht.
Lees ook: 8 veelgemaakte boudoir fotografie fouten
Voorbeeld Michael Sasser belichting van achteren boudoir fotografie.
#03 Natuurlijke belichting boudoir fotografie: een silhouet
De derde optie die je hebt is het maken van een silhouet. Dit doe je volgens hem door je model tussen jou en een hele felle lichtbron inzet. Hierdoor zie je heel goed de contouren van het lichaam van je model.
Fotograferen silhouet.
In de video geeft boudoir fotograaf Michael Sasser nog veel meer tips voor het maken van goede boudoir fotografie. Bekijk daarvoor de volledige video hieronder en als je toch op zijn kanaal bent, bekijk dan ook één van zijn andere fantastische video's:
Volg een masterclass boudoirfotografie op Fotofair 2020!
Wil jij de fijne kneepjes van het intieme genre leren? Schrijf je dan in voor de masterclass van Pascale Dekker op Fotofair 2020.
Lees ook: FOTOFAIR 2020: hét fotografie evenement vol inspiratie, ondanks genomen Covid-maatregelen!