Van ultragroothoek tot bijna standaard

Review: Nikon DX-Nikkor AF-S 10-24mm f/4G

Dre de Man 1966
Nikon heeft twee DX-groothoekzooms. De dure en iets professionelere 12-24/4 en de 10-24mm f/3.5-4.5. Deze lens moet opboksen tegen heel wat concurrerende lenzen. Lukt dat?

Er zijn nauwelijks lenzen die het hele groothoekbereik zo mooi afdekken als de Nikkor. In kleinbeeldtermen is het een 15-35mm-zoom, dus vanaf ultragroothoek tot bijna standaard. De vraag of je die extra millimeters nodig hebt, wordt door hierbij afgedrukte foto’s deels al beantwoord. Als het in woorden vatten: ja, één millimeter maakt in landschapsfotografie verschil. Maar het ligt natuurlijk aan jouw manier van fotograferen of je er ook gebruik van maakt. Het is in ieder geval een geruststellende gedachte dat je die extra millimeters hebt. Je hebt ze zeker niet altijd nodig, vaak kom je met 12, 13 en zelfs met 14mm uit. Bij zeer weidse landschappen met wolken kan het extra bereik echter echt verschil maken. Je zou het ook zo kunnen zeggen: pas bij 12mm is de beeldhoek over de breedte negentig graden en bij 10mm is die 100 graden. Het levert dus we degelijk extra perspectief op.

Ondanks het feit dat de nieuwe DX-groothoekzoom goedkoper is dan zijn voorganger, heeft hij veel goede eigenschappen daarvan geërfd. De belangrijkste daarvan - en nu lopen we een beetje voor op de technische beoordeling - is de ongevoeligheid voor strooilicht. Bij een groothoek schijnt de zon al heel snel in de frontlens en het is prettig wanneer een lens daar zonder overstraling en lichtvlekken op reageert. De Nikkor is, anders dan de 12-24mm, geen professionele lens. Geen gouden ring en ook geen zoombeweging binnen de vatting. Verder maakt de lens echter een zeer degelijke indruk en het heeft ook een ring die de lensvatting beschermt tegen spatwater. (De eenvoudigste DX-Nikkors hebben deze niet.)

Technische beoordeling:

Mechanisch zit de lens zeer goed in elkaar. Optisch zit het ook goed, of misschien wel heel goed. Bij volle opening zijn de hoeken van het beeld nog niet optimaal en het centrum mist een beetje contrast. Dat trekt echter snel bij en bij f/8-f/10 is de lens optimaal. Kleurfouten blijven goed binnen de grenzen voor zover ze niet door de camera of beeldbewerkingssoftware worden gecorrigeerd. Vertekening wordt gelukkig ook gecorrigeerd door de camera en door Photoshop, want van ca. 14mm is die redelijk sterk. Als aangegeven is de gevoeligheid voor felle lichtbronnen heel klein. De lens heeft een stille scherpstelmotor en stelt zeer snel scherp.

Nikon DX-Nikkor AF-S 10-24mm f/4G

Conclusie

Zeer goede ultragroothoekzoom, die het op geen enkel front laat afweten. Voor wie belang hecht aan de extra millimeters, is dit verreweg de beste keuze. De vrij geringe lichtsterkte is de enige zwakte van deze lens, maar voor landschaps- en stadsfotografie is dat uiteraard geen probleem.

Kenmerken

+ Scherpte en contrast uitstekend
+ Alternatief voor groothoek- én standaardlens
- Niet enorm lichtsterk

Adviesprijs: €999,-
Info: nikon.nl

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre