Oefen fotografie met je smartphone

Amy Schutte 656
Dankzij nieuwe technologie hebben de meesten van ons altijd een camera bij ons: onze smartphone. En die kan je een betere fotograaf maken.

Waarschijnlijk denk je: ik heb een échte camera, waarom zou ik met mijn mobiele telefoon aan de gang gaan? Ik kan daar nauwelijks instellingen maken. Maar toch kan het fotograferen met je smartphone je helpen om betere foto’s te maken.

smartphone, mobiele telefoon

Je smartphone heb je altijd bij je

Wie gaat er tegenwoordig nog ergens naartoe zonder smartphone? Oke, natuurlijk vergeet je ‘m wel eens of is de batterij leeg, maar in de regel zit het ding vaak in je tas of in je zak. En de beste camera is de camera die je bij je hebt, wordt vaak gezegd in de fotografie. Aarzel dus niet als er zich een fotogeniek moment voordoet. De beperkingen van je telefoon (zelf belichtingsinstellingen maken, al kan dat tot op zekere hoogte wel), zorgen ervoor dat je je kunt richten op andere technieken.

Compositie

Je hebt alle tijd en aandacht om te zorgen dat je een foto maakt met een mooie compositie. Je bent immers geen tijd ‘kwijt’ aan het veranderen van instellingen. Zorg dus dat je een prettig ogende foto maakt, waarbij meteen duidelijk is wat het onderwerp is. Weer even de compositieregels opfrissen? Kijk dan hier.

Leer over goed licht

Voor foto’s die je met je smartphone maakt, geldt in principe hetzelfde als voor elke andere foto: het licht is enorm belangrijk. Ga dus op zoek naar echt mooi licht, het soort licht dat elk onderwerp mooi maakt. Door het licht te leren ‘lezen’ kun je je fotografie naar een hoger niveau tillen!

Controle over de belichting

Er zijn mogelijkheden om de belichtingsinstellingen met de hand te maken. Maar vergeet ook niet dat je kunt controleren waar de camera van je smartphone zijn aandacht op richt, door op het scherm te tikken. Niet alleen is dat het gebied dat scherp wordt, maar hier wordt ook de belichting op aangepast. Zo kun je bij grote contrasten bijvoorbeeld zorgen dat je onderwerp goed belicht wordt, en niet de omgeving. Hiermee kun je er meteen ook voor zorgen dat de scherpte op het juiste punt komt te liggen.

smartphone, mobiele telefoon

Scherptediepte

Omdat je smartphone in principe geen verwisselbare lens heeft, is het lastiger om de scherptediepte te regelen. Je kunt immers zelf de diafragmaopening niet bepalen. Bovendien heeft je telefoon een aanzienlijk kleinere sensor dan bijvoorbeeld een (fullframe) camera, wat ook niet helpt. Maar het is niet onmogelijk, je moet dit alleen in de juiste omstandigheden proberen. De meeste telefoons hebben voorinstellingen voor bijvoorbeeld portretten, waarbij automatisch het diafragma zo wijd mogelijk open wordt gezet. Zorg voor een lichte omgeving en probeer met de camera zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen. Wanneer de achtergrond zich dan niet te dicht bij het onderwerp bevindt, moet het lukken!

Met je smartphone kun je hele mooie foto’s maken. Kies de juiste omstandigheden, in het donker presteren ze bijvoorbeeld niet zo goed. Maak lekker veel foto’s en oefen ermee, uiteindelijk doe je kennis op die ook met je ‘echte’ camera van pas komt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy